Požar

Ena od mnogih poletnih neviht lahko sproži požar in če v bližini ni nikogar, ki bi poklical reševalce, lahko ogenj zajame celo hišo. Zaščitite se lahko z namestitvijo strelovoda. To delo sicer raje prepustite profesionalcem. Vsaka bolj izpostavljena kovinska struktura na hiši naj bi bila ozemljena, vključno s satelitskimi antenami. Pomembno je tudi, v kakšnem stanju je vaša električna napeljava, zato poskrbite za redno vzdrževanje.

Vlomilci

Nepokošena trata, časopisi v nabiralniku in izdajalski zapisi na Facebooku so odprto povabilo vlomilcem, da je vaš dom prazen in si lahko postrežejo sami. Redno preverjajte svoj alarmni sistem, prosite soseda, da parkira na vašem dovozu in svojih načrtov za potovanja ne razkrivajte po spletu. Če vaš otrok svojim prijateljem na Facebooku pove, da greste na družinski izlet, lahko ta sporočila vidijo tudi nepovabljene oči.

01_house_problems.jpg

Poplava

Starejši sistemi pralnih strojev so znani po tem, da se pokvarijo, ko najmanj pričakujete, kar lahko seveda pomeni poplavo po vsej hiši. Preden se odpravite na dopust, zato za vsak primer preverite cevi in izključite dotok vode. Tudi pri starem grelniku vode je potrebna previdnost, saj se lahko pokvari in povzroči poplavo. Včasih lahko že prej opazite, da je nekaj narobe, na primer, če se na tleh pod njim nabira voda ali pa grelnik začenja rjaveti.

09_house_problems.jpg

Polno podstrešje živalic, živih in mrtvih

Že majhna odprtina je dovolj, da ose, čebele, veverice, ptice ali netopirji zavzamejo ta redko obiskan prostor. Potem si gradijo gnezda, glodajo žice in les ali pa si vaše podstrešje preprosto izberejo za svoj poslednji počitek. Živali se lahko namreč ujamejo in poginejo, kar ni slabo samo za njih, ampak tudi za vas, saj lahko smrad njihovih trupelc v nekaj dneh napolni celo hišo. Preden odidete, preglejte podstrešje in zamašite morebitne luknje, še posebno pozorni pa bodite na mesta okrog zračnikov, dimnika in oken.

Trata, vrt in lončnice

Ekstremne vremenske razmere, kot sta suša ali pretirano deževje, lahko že same uničijo trato, zaradi njih pa je tudi bolj dovzetna za napade žuželk in bolezni. Težava je v tem, da ste odsotni in ne morete opaziti opozorilnih znakov, kot so venenje, sušenje ali rjava mesta. Mogoče se lahko dogovorite s sosedi, da pazijo na vašo trato in jo po potrebi zalivajo, vi pa jim vrnete uslugo, ko bodo oni šli na dopust.

fungus_disease_lawn_pests.jpg

Podobno je tudi z vrtom. Starejše rastline so sicer bolj vzdržljive, saj so se že prilagodile na okolje in bi morale preživeti tudi kak teden brez vode. Na novo posajene rastline so bolj ranljive. Pomagate jim lahko tako, da v zemljo primešate gel, ki zadržuje vodo, tako da korenine ne bodo čisto izsušene.

Lončnice potrebujejo nekoliko več nege. Nekateri vrtnarji svetujejo, da jih postavite v bližino kopalne kadi in dno le-te napolnite z vodo. Potem pomočite en konec bombažne vrvi v vodo, drugega pa vtaknite v lonček. Vrv bo delovala kot nekakšen tampon in poskrbela, da rastline ne bodo žejne. Namesto v kad lahko vrv pomočite tudi v straniščni kotliček, ki se bo ponovno napolnil, ko bo nivo vode padel.