Lahko pa ga izdelate tudi sami. Pri uporabi mila je treba vedeti naslednje: kožo ščiti tanek sloj maščob in vode, katerega pH-vrednost je približno 5,5. Ta kislinski zaščitni plašč se bolj ali manj poškoduje vsakič, ko se umivate, odvisno od temperature vode, časa umivanja in mila, ki ga pri tem uporabite; tako je telo po umivanju prehodno nekaj časa izpostavljeno na milost in nemilost bacilom. Šele po nekaj urah se zaščitna plast spet vzpostavi. Zato je še toliko bolj pomembno, da uporabljate naravno, koži prijazno milo.

Pri suhi koži je priporočljivo rahlo bazično, pri mastni rahlo kislo. Jedrno milo kožo skorajda ne ogroža. V navodilih za pripravo domačega mila je kot osnova uporabljeno jedrno milo. Lahko ga kupite ali pa ga pripravite sami: 50 ml vode vlijete v stekleno posodo in ob mešanju dodajte 1 žlico kristalov lužnega kamna. Nato v loncu stalite še 100 g svinjske masti in počasi dodajajte tekoči lug. Mešajte še 30 minut, da nastane gosta masa. Zdaj lahko jedrno milo obdelujete naprej.

_155040060.jpg

Priprava svežega mila

150 g svežega, še mehkega ali že strnjenega jedrnega mila nastrgajte v kosmiče. Pripravite 90 ml poljubnega čaja. Čaj zavrite skupaj s 40 ml limoninega soka in z milom ter počakajte, da se ohladi. Dodajte 1 do 1 1/2 pol žlice nasekljanega rožmarina, 1 žlico ovsenih kosmičev in 6 kapljic poljubnega eteričnega olja. Natočite v modelčke in milo je nared.

Povzeto po knjigi  "Babičini nasveti za dom", Mladinska knjiga.