Menjava filtrov

Preverite klimatsko napravo. Redno (vsaj enkrat mesečno) zamenjajte filtre ali jih očistite po navodilih proizvajalca. Neočiščena klimatska naprava lahko spušča v zrak bakterije, ki povzročijo bolezni, kot je legionela.

Termostat

Termostat z višjih temperatur primerno vremenu nastavite na hladnejše. Preverite, če vse deluje tako, kot mora. Stari termostat zamenjajte z novim, ki ga je mogoče programirati. Tako lahko prihranite tudi do sto evrov na leto.

thermostat.jpg

Če se klimatska naprava ne zažene, poglejte, če so vsi kabli na svojem mestu. Če ne morete ugotoviti, kaj je narobe, pokličite mojstra. Enako velja, če naprava ne ohladi prostora na nastavljeno temperaturo. Če čez zimo pokrivate kondenzacijsko enoto (to je del klime, ki je nameščen zunaj), prevleko odstranite in umijte tuljave. Očistite tudi območje okoli kondenzacijske enote.

Zamenjava ali nakup klimatske naprave

Če klimatska naprava ne deluje več, kot bi morala, jo zamenjajte. Če kupujete novo, to storite pred sezono, sicer se zna zgoditi, da boste morali nanjo zaradi probilice povpraševanja čakati, ravno tako na mojstre, da vam jo namestijo.

air_flow.jpg

Tesnjenje in izolacija

Preverite, kako dobro tesnijo vaša okna in vrata. Če ugotovite, da ne preveč dobro, odpravite problem. Če so okna in vrata lesena, preverite, v kako dobri "formi" so. Morda jih boste morali prebarvati in zaščititi ali celo nadomestiti z novimi. Preverite tudi podstrešno izolacijo.

Ventilator

Razmislite o vgradnji ventilatorja na streho, ki s hladnim nočnim zrakom ohlaja celo hišo, vročega pa odvaja skozi podstrešje. Po vsej hiši namestite stropne ventilatorje, ki z vetričem dajejo občutek svežine. Tako vam ne bo treba tako pogosto prižigati klimatske naprave.