GeoEnergetika, d.o.o. je mlado razvojno in proizvodno slovensko podjetje, ustanovljeno leta 2010 z namenom postati uveljavljen slovenski proizvajalec okolju prijaznih energetskih rešitev s poudarkom na razvoju in proizvodnji energetsko učinkovitih svetil na osnovi LED tehnologije. Na dogodek Pametna LED razsvetljava izziv prihodnosti je GeoEnergetika povabila poslovne partnerje iz podjetja Future Electronics, tretjega največjega distributerja elektronike v svetu. Dogodka sta se tako udeležila gospod Michael Holczman in gospod Alexander Müller, ki je udeležencem konference predstavil svoje podjetje (ekskluzivni zastopniki za Philips LUMILEDS, Philips simpleLED in LG Innotek), zgodovinski pregled razvoja LED tehnologije in proces proizvodnje LED diod ter načine za izračun dobe povratka investicije. Müller je še posebej izpostavil pomen razumevanja življenjske dobe LED diod pri čemer je poudaril: »Veliko je mitov o LED tehnologiji, a niso vsi resnični. Seveda LED ni neuničljiv, kot laično menijo mnogi, a veliko je prednosti, ki investitorje prepričajo v naložbo v svetila, ki uporabljajo LED tehnologijo.« Podaljševanje, že tako ali tako dolge dobe delovana, pa je možno tudi z uporabo različnih načinov za nadzor razsvetljave, ki je lahko v analogni ali v digitalni obliki. Investitorji se vse več odločajo za digitalne oblike kot so DALI, DMX, PWM, WiFi in druge. S protokoli se doseže povečanje učinkovitosti ter prihranek porabljene električne energije. A Alexander Müller dodaja: »Pri načrtovanju razsvetljave si mora naročnik postaviti vprašanje ali resnično potrebuje vse nadzorne sisteme in možnosti za zatemnjevanje. Velikokrat namreč temu ni tako in se takšna naložba ne izplača. Sisteme razsvetljave je potrebno ustrezno načrtovati, da se izognemo nepotrebnim stroškom, ki ne prinesejo dovolj velikega izplena.«

V sklopu dogodka se je predstavila tudi GeoEnergetika, družba za okolju prijazne energije, d.o.o., ki razvija sodobne in kreativne svetlobne rešitve za učinkovito, ekonomično in energetsko varčno LED razsvetljavo. Svetila so plod lastnega znanja in inovacij ter sledenja pričakovanjem, standardom in trendom trga ter so proizvedena v naših prostorih v Murski Soboti. V podjetju so združeni mladi razvojni strokovanjaki in izkušeni tehnologi, katerih sodelovanje na trg prinaša svetila lastne blagovne znamke GeoLED, ki s svojo modularno "Up–To-Date" zasnovo omogočajo nenehno posodabljanje tako v času proizvodnje kot kasneje pri uporabi. Izdelana so iz lahkih in okolju prijaznih reciklirnih materialov, majhna teža pa omogoča enostavno rokovanje oz. prilagojenost za t.i. "OneMan" montažo svetil.

_104462454.jpg

David Kaljun, vodja razvoja v podjetju GeoEnergetika je predstavil svetila, v katere so vgrajene komponente najboljših proizvajalcev iz tujine (Philips, Cree, Ledil, Inventronics, Mean Well, ROAL) in Slovenije. Osnovno vodilo pri razvoju GeoLED je modularnost, ki inovativno združuje nekatere elemente  svetovno priznanih proizvajalcev in elemente razvite in proizvedene v Sloveniji v standardizirano zasnovan svetilni koncept. Svetila odlikuje vrhunska porazdelitev svetlobe, primerna barvna temperatura, avtomatsko zatemnjevanje, optimalno delovanje, ki vzdržuje dolgo življenjsko dobo ne glede na vremenske pogoje. Tak koncept omogoča tako hitro in enostavno servisiranje svetil in kasneje posodabljanje svetil v uporabi z najnovejšimi dosežki pri razvoju svetovne LED tehnologije. 

GeoEergetika je pri svojem delu povezana tudi s t.i. akademsko sfero, saj sodeluje s Strojno fakulteto Univerze v Ljubljani, s Fakulteto za elektro tehniko univerze v Ljubljani in Mariboru in z Naravoslovno tehnično fakulteto, oddelkom za metalurgijo Univerze v Ljubljani.

Po besedah Bojana Kladnika, direktorja podjetja GeoEnergetika, svojo dejavnost na področju učinkovite rabe energije GeoEnergetika širi v smeri sodelovanja s podjetji kot tudi z javnim sektorjem, občinami. Kladnik dodaja: »Sami se načeloma na Javne razpise ne prijavljamo, saj ne želimo konkurirati svojim poslovnim partnerjem, ki izvajajo montaže svetil. Naša strategija je razvoj, konstruiranje, dizajn in proizvodnja svetil. Tudi za to iščemo prave partnerje doma in v tujini, s katerimi bomo skupaj osvajali trge in kupcem ponujali ustrezne rešitve.«