Največji trend na področju črpanja obnovljivih virov so majhne, prenosne hišne naprave za vsakdanjo rabo, ki za delovanje uporabljajo solarno energijo. Namesto da en vir energije napaja vse gospodinjske aparate v domu, vedno več najnovejših naprav in pripomočkov izkorišča solarno energijo, ki jo sami zajamejo s sončnimi celicami, ali druge alternativne energetske pristope. To pomeni, da je majhnih in prenosnih solarnih naprav vse več, zato njihova cena na svetovnem trgu hitro pada.

solarne_celice_prozorne.jpg

Solarno okno

Raziskovanje sončne energije je usmerjeno v razvoj solarnih tehnologij, ki se zlijejo s svojim okoljem, da jih je lažje vključiti v prefinjen domači dizajn. Prejšnji mesec so raziskovalci univerze UCLA napovedali razvoj transparentnih sončnih celic. Tehnologijo, ki lovi energijo infrardečega in ne vidnega spektra, bi lahko uporabljajo za razvijanje navadnih domačih oken, ki bi proizvajala električno energijo po dostopnih cenah.

electree.jpg

Solarni polnilci za elektronske naprave

Danes ima že vsakdo mobilni telefon skupaj z množico drugih naprav uporabne elektronike, ki jih je treba redno polniti. Industrija elektronskih aparatov za široko rabo že ponuja univerzalne solarne polnilce za telefone in druge naprave, ki so večinoma namenjeni popotnikom, nekateri pa že napovedujejo, da bodo postali nujno potreben pripomoček za dom, kot na primer solarni bonsaj Electree. »Drevo« je pravzaprav izdelano iz posameznih modulov, ki jih povežete in naredite solarni polnilec po želji – velikega, majhnega, visoko zmogljivega … Electree ima v podstavku baterijo, ki jo napajajo solarne ploščice. Ko prek USB-vhoda vanj priključite različne naprave, se napolnijo enako, kot bi jih priključili na električno omrežje.

trace_m.jpg

Solarna svetilka brez elektrike

Običajen pristop pri pridobivanju solarne energije je spreminjanje svetlobe v elektriko, ki je navadno shranjena v bateriji, nato pa jo uporabimo za napajanje aparatov, kot so svetilke. Bolj neposreden pristop pa je shraniti svetlobo samo. Raziskovalca Gionata Gatto in Mike Thompson sta razvila svetilko z imenom Trace M, ki čez dan shranjuje svetlobo, ponoči pa sveti. Uporabila sta poliuretansko gumo in fotoluminescentno opno. Svetilko sta sicer razvila samo za razstavo, vendar obstajajo že mnogi izdelki, ki uporabljajo enak koncept, a običajno v dosti manjšem obsegu kot nočne svetilke in ambientalna zunanja razsvetljava.

muji.jpg

Solarna energija brez sončnih žarkov

Nekatere vrste domačih naprav zahtevajo le majhno količino elektrike, celo tako majhno, da za solarni pogon niti ne potrebujejo neposredne sončne svetlobe, temveč le običajno svetlobo v domu čez dan. Različice takšnih naprav na solarni pogon bi lahko nadomestile običajne baterije. Primer je stenska solarna ura Muji, ki je videti kot običajna ura, le da ima na sprednji strani solarno ploščico v velikosti kreditne kartice. Če zamenjate le eno napravo, ki jo napajajo baterije, s takšno na solarni pogon, še ne boste naredili veliko. Če pa imate namen zamenjati več majhnih električnih aparatov v domu, le poiščite solarno alternativo. Sčasoma boste prihranili, da o okoljskih prednostih niti ne govorimo.

husqvarna_solar.jpg

Solarni hibridi

Nekatere vrste solarne energije uporabljajo sončno energijo ne le za manjšo porabo elektrike, ampak tudi podaljšajo delovanje aparatov med enim in drugim polnjenjem. Odličen primer je Husqvarnina avtomatska kosilnica Solar Hybrid (solarni hibrid). Zgornja površina robotske kosilnice je prekrita s solarnimi ploščami, ki jo napajajo ob sončnih dnevih, ne da bi jo bilo treba napolniti na elektriko. Zaradi solarnih plošč je lahko v kosilnico vgrajen bistveno bolj energijsko učinkovit motor, to pa pomeni, da je treba orodje manjkrat polniti in da lahko opravi več dela naenkrat.