Spremenite nastavitev vrtenja stropnega ventilatorja

Namestite vrtenje stropnega ventilatorja tako, da bo potiskalo hladen zrak navzdol ter poskrbelo za večjo učinkovitost. Za začetek opazujte stropni ventilator pri delu. Poleti boste najbrž želeli, da bo vodilni rob rezila (tisti del, ki se obrne prvi) nameščen višje kot rob rezila, ki se zavrti nazadnje. Stropni ventilator, ki je pravilno nameščen za poletno vročino, proizvaja prijeten vetrič, če se postavite pod njega. To vam med drugim omogoči tudi, da lahko termostat nastavite na višjo temperaturo ali pa izberete nižjo stopnjo delovanja klime, s čimer boste hkrati privarčevali energijo ter uživali v hladilnem učinku sapice iz ventilatorja.

homemain_fan.jpg

Očistite zračnik sušilnega stroja

Najbrž že veste, da morate po vsaki uporabi odstraniti drobne ostanke oblačil iz filtra sušilnega stroja, saj so ti ostanki vnetljivi in lahko privedejo do požara. Vendar pa vzdrževanje vključuje tudi cev, ki odvaja topel in  vlažen zrak iz sušilnega stroja na plano. Uporabite krtačko z dolgim upogljivim ročajem, ki jo najdete v trgovinah z železnino. Z ozko ščetko za čiščenje odtokov očistite tudi odprtino pod filtrom. Kupite krtačko, ki ustreza vrsti filtra vašega sušilnega stroja. Preverite cevi zračnika, ki morajo biti res trdno pritrjene ena na drugo ter na sušilni stroj. Odmaknite sušilni stroj ter s sesalnikom odstranite ostanke, ki so se nabrali pod strojem in okoli njega.

Očistite žlebove

Izkoristite suho vreme, da  žlebove očistite listov, iglic in drugih ostankov, saj bodo žlebovi tako lahko učinkovito lovili deževnico in vaš dom obvarovali pred gnilobo in plesnijo. Priporočljivo je, da to storite večkrat letno. Žlebove lahko očistite z vrtno lopatico, nato z rokavicami ročno odstranite preostanek navlake ter jih zdrgnete z nekovinsko ščetko. Za konec pa v žlebove usmerite curek vode, da jih popolnoma očistite, ter preverite, ali voda res učinkovito teče stran od kleti in temeljev.

homemain_gutter.jpg

Poskrbite za vrtno kosilnico

Če je v vrtni kosilnici ostalo gorivo iz pretekle jeseni, izpraznite rezervoar, preden dodate sveže gorivo, saj to postane staro že po enem mesecu. Lahko pa preprosto pustite kosilnico v teku, dokler se rezervoar ne izprazni (še bolje je, če to storite že jeseni, ko pred začetkom zime pospravljate orodje).

Poskrbite, da je kosilnica čista, če želite, da vam bo še leta služila. Izogibajte se košenju mokre trave, saj ta obremenjuje motor. Redno brišite, ščetkajte ali strgajte spodnji del kosilnice, seveda potem, ko ste odstranili motor. Vsako pomlad zamenjajte olje in svečke, zračne filtre pa nadomestite z novimi vsakih nekaj let. Proizvajalci priporočajo menjavo rezil vsako leto, če kosilnico redno uporabljate. Preverite učinkovitost rezil, tako da ste pozorni na pokošeno travo. Če so travne bilke raztrgane, potem so rezila kosilnice topa.