Okna

Čez noč ugasnite klimatske naprave in odprite okna. Zjutraj, ko se zbudite, ji zaprite. V času odsotnosti od doma spustite roleta. Tako namreč toplota sonca ne bo mogla prodreti skozi okna. Priporočljiv je tudi nakup zaves ali drugih senčil, s katerimi boste prav tako preprečili toplotno "invazijo" v vaš dom.

dsc01673.jpg

Termostat

Poskrbite za učinkovito delovanje termostata. Manjša ko je razlika med notranjo in zunanjo temperaturo, manjši bodo vaši stroški za ohlajevanje prostorov. Zakaj bi prostor hladili tudi v času, ko vas ni doma? Kupite termostat, ki ga je mogoče programirati in ga nastavite v skladu z vašim življenjskim ritmom. Ne prenastavljajte termostata na nižjo temperaturo, kadar prižgete klimatsko napravo. Vaš dom zato ne bo nič hitreje hladnejši, bo pa zato vaš račun toliko višji.

Ventilator

Ob stropnem ventilatorju boste lahko imeli termostat nastavljen na nekaj stopinj višjo temperaturo. Kupite takšnega z energijsko nalepko, ki dokazuje njegovo varčnost. Če zapustite sobo za dalj časa, ventilator ugasnite. Zapomnite si: ventilatorji z mešanjem zraka hladijo ljudi, ne sobe. Po prhanju ali kopanju prižgite ventilator v kopalnici in tako odstranite vročino in vlago iz doma. Če imate poseben prostor za pralnico, namestite ventilator tudi tja. Zrak ventilatorjev naj se odvaja ven, ne zgolj na podstrešje.

Poskrbite za učinkovito delovanje

Hladilni sistem redno vzdržujte. Če tega ne znate ali ne utegnete sami, pokličite mojstra, da delo opravi namesto vas. V bližino termostata ne postavljajte luči, televizijskih sprejemnikov in drugih naprav, ki oddajajo toploto. Termostat se bo namreč nanjo odzval in bo prostor hladil dlje, kot bi bilo to v resnici potrebno. Ventilacijske odprtine redno čistite. Posesajte ves morebitni prah iz njih. Prepričajte se, da pohištvo in drugi predmeti ne blokirajo pretoka zraka iz odprtin.

air_conditioning_summer.jpg

Druge naprave

Ne grejte doma z drugimi napravami in lučmi. V vročih dneh ne uporabljajte pečice. Hrano pripravite na štedilniku, v mikrovalovni pečici ali jo specite zunaj na žaru. Ste vedeli, da se pri svetilih le okoli 10 do 15 odstotkov električne energije pretvori v svetlobo, vsa druga pa v toploto? Luči zatorej ne prižigajte po nepotrebnem. Kupite varčne sijalke ali še bolje, najvarčnejše LED-luči.

Perilo in posodo perite le, ko sta pralni in pomivalni stroj polna. Če lahko, ju posušite na zraku. Namesto kopanja v banji se na hitro oprhajte. Omejite aktivnosti, ki generirajo veliko vročine, denimo uporabo računalnika, ravnalnika las ali sušilnika za lase. Tudi hi-fi naprave in televizorji v prostor oddajajo nekaj toplote.

Vročemu zraku preprečite vstop v dom

Vročemu zraku preprečite vstop. Zatesnite vse morebitne odprtine, skozi katere bi vroč zrak lahko prišel v vaš dom. Okna in vrata zatesnite z izolirnim trakom.

Znižajte stroške za ogrevanje vode

Za ogrevanje vode potrošimo okoli 14 do 25 odstotkov energije. Znižajte temperaturo na grelniku. S tem ne boste samo občutno prihranili energijo, tudi rok si ne boste nikoli več oparili.