BIO kot ena najstarejših oblikovalskih razstav v Evropi s skoraj polstoletno tradicijo predstavlja tudi na današnjem oblikovalskem zemljevidu relevantno blagovno znamko. Najboljša dela in najbolj prodorne ideje v izbrani selekciji razstavljenih del bodo po izboru mednarodne žirije na dan otvoritve bienala prejela posebne oblikovalske nagrade BIO Design Awards. Široko zastavljen spremljevalni program ob glavni prireditvi vabi še na obisk številnih razstav, ustvarjalnih delavnic, predvajanj oblikovalskih filmov, na vodene oglede in pogovore, predstavitve razstavljenih izdelkov in druge dejavnosti, ki zaokrožujejo bienalno dogajanje.

bio_23_3.jpg

O razstavi BIO 23

Letošnja tema pod naslovom Razmerja v oblikovanju, ki sta jo zastavili priznani kustosinji Margriet Vollenberg in Margo Konings iz nizozemskega studia Organisation in Design, ne prinaša samo vpogleda v nove in aktualne zamisli sodobne oblikovalske produkcije, ampak odpira tudi drzen in kritičen presek vsega tistega, kar sodobno oblikovanje ta hip odseva in pripoveduje. Kakšna je vloga oblikovanja v današnjem času, kako se v oblikovanju odraža svet okoli nas in kakšen je povratno vpliv oblikovanja na naše življenje. Razstava z izborom del kaže, kako moderne tehnologije, digitalizacija in globalizacija ter na drugi strani narava in njene danosti vplivajo na oblikovalce in njihovo ustvarjanje.

Izbor del

Na razpis za sodelovanje na BIO 23 je prispelo 437 prijavljenih del iz 38 držav. Na osnovi razpisane teme, njunega strokovnega znanja in izostrenega občutka za dobro oblikovane izdelke sta kustosinji Margo Konings in Margriet Vollenberg za letošnjo glavno bienalno razstavo izbrali 101 delo iz 27 držav. Seznam izbranih del si lahko ogledate tukaj. Dela na razstavi so razdeljena v štiri glavne tematske sklope: tehnologija, digitalizacija, globalizacija in izdelki ter na podkategorije, kot so: zdravje, stroji in procesi ter znanost (za tehnologijo), nazaj k obrti, protireakcija, obdelava podatkov in grafično oblikovanje (za digitalizacijo) ter industrijski ostanki, družbeno lokalno, urbano okolje in pametne rešitve (za globalizacijo).

bio_23_1.jpg

Mednarodna žirija in nagrade

Mednarodna žirija, ki jo sestavljajo Giulio Cappellini, Sven Jonke, Sophie Lovell, Jimmy MacDonald in Vasa J. Perović, bo med razstavljenimi deli izbrala in nagradila najboljša. Zlata medalja BIO, zelena nagrada BIO, častne pohvale BIO in nagrada za študentsko delo bodo podeljene na otvoritvi bienala, ki bo v četrtek, 27. septembra 2012, ob 19. uri v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje na gradu Fužine v Ljubljani. Avtor postavitve razstave BIO 23 je znani nizozemski oblikovalec Joost van Bleiswijk; njegova dela so vključena v mnoge razstave in prodajne galerije po celem svetu.

Spremljevalni program

Ob osrednji razstavi bo potekal široko zastavljen spremljevalni program. Poglobljen vpogled v letošnji bienale bodo omogočili vodeni ogledi po razstavi s strokovnjaki, predstavitve razstavljenih izdelkov, ustvarjalne delavnice za otroke in predvajanja oblikovalskih filmov. Obiskovalci na gradu Fužine si bodo lahko ogledali še razstavi študentskih projektov Naravoslovnotehniške fakultete in Fakultete za arhitekturo v povezavi s podjetjem Riko. Del spremljevalnega dogajanja bo potekal na različnih lokacijah po Ljubljani, med drugim razstava izbranih nagrajenih del na preteklih bienalih v galeriji Kresija, razstava italijanskega oblikovanja v Slovenskem etnografskem muzeju, mednarodni simpozij na temo storitvenega oblikovanja in trgovina mladih slovenskih oblikovalcev in arhitektov, ki delujejo pod imenom Rompom.