Voda

Vsak dan v kanalizacijo odteče ogromno pitne vode. Če jo hočete privarčevati, ob prenovi kopalnice kupite kotliček za splakovanje, katerega vodni tok je mogoče  zaustaviti, oziroma takšnega, ki ima možnost uravnavanja količine vode za splakovanje. Že samo s tem lahko štiričlanska družina prihrani okoli 90 evrov na leto - samo za vodo.

Tudi pršna glava je lahko izjemno potratna. Kupite takšno z manjšim pretokom vode. A to ne pomeni, da se zdaj lahko prhate dvakrat dlje. Porabite le toliko vode, kot jo zares potrebujete, med miljenjem jo zaprite. Z moderno pršno glavo je užitek prhanja popolnoma enak, potrošili pa boste 20 odstotkov manj vode.

shower_head.jpg

Še boljša rešitev, če živite v hiši, je, da preuredite kopalnico tako, da za prhanje in splakovanje stranišča uporabljate deževnico. Tako za vodo ne boste potrošili niti ficka.

Elektrika

Ob zamenjavi bele tehnike kupite varčne naprave, kar dokazuje evropska energijska nalepka. Varčne sijalke so tudi dobra rešitev, še boljša pa so LED-žarnice, ki porabijo 80 do 90 odstotkov manj energije od navadnih, trajajo pa dolga leta.

Drugo

Kupite solarne zavese, ki v sebi shranijo prejeto energijo sonca, ki jo lahko uporabite v druge namene, na primer za osvetljevanje prostorov v večernih urah.

energy_curtain_3_rv1f7_69.jpg

Bodite zeleni. Kupite pohištvo iz recikliranega materiala ali takšnega, ki ne obremenjuje okolja, na primer iz bambusa. Tudi pridobivanje materiala za izdelavo pohištva in njegova proizvodnja sta namreč energetsko zelo potratna.