Arhitektura hiše

Že od samega začetka arhitekturnega snovanja je bilo glavno vodilo iskanje optimalnega razmerja med racionalno in učinkovito rabo energije ter bivalnim ugodjem. Hiša je preproste kompaktne forme z enokapno streho, naklona 5 stopinj. Takšna oblika namreč zagotavlja minimalne toplotne izgube, a hkrati še vedno deluje sodobno.

Premišljeno orientirani in dobro osvetljeni prostori dajejo pasivni hiši Vodice prijetno bivalno klimo in pozitivno vplivajo na razpoloženje. V energijski bilanci so okna na južni strani pomemben vir toplotnih dobitkov. V vročih poletnih dneh pa zunanja senčila preprečujejo pregrevanje hiše.

Izviren koncept hiše Vodice torej združuje energijsko učinkovito in ekološko gradnjo z bivalnim ugodjem v optimalno pasivno hišo, ki ponuja družini sodobno, prijetno in zdravo bivanje z minimalnimi obratovalnimi stroški.

Vzporedno z arhitekturnim snovanjem so se rešitve sproti preverjale z izračunom energijske učinkovitosti PHPP07. Rezultati so deloma vplivali na končno podobo hiše, veliko bolj pa na sestavo toplotnega ovoja hiše in izbiro ustreznega sistema za ogrevanje ter prezračevanje.

prvajarishiska.jpg

Konstrukcija hiše je leseni skelet debeline 22 cm. Lesne zveze in protipotresno okovje zagotavlja konstrukcijsko trdnost hiše.

Izvedba

Jedro lesenega dela hiše je skelet debeline 22 cm. Na eni strani je zaprt s kakovostnimi ploščami OSB, ki imajo certifikat neškodljivosti za človeka. Ta plast služi tudi kot parna zapora. Na zunanji strani je skelet zaprt z lesnovlaknenimi ploščami debeline 10 cm, ki imajo veliko izolativno sposobnost in velik fazni zamik toplote, ki preprečuje pregrevanje hiše v vročih poletnih dneh. V jedro hiše so vpihali naravno izolacijo iz lesnih kosmičev. Prednost vpihovanja izolacije je, da se zapolnijo vsi, tudi najmanjši kotički, kar pri ročnem polaganju izolacije ni mogoče. Doseže se tudi visoka gostota, kar preprečuje posedanje tudi na daljši rok. Na notranji strani stene je 11 cm izolirana inštalacijska ravnina, pokrita z mavčno-kartonskimi ploščami. Debelina stene je torej dobrih 45 cm. Tudi streha je odlično izolirana s 50 cm plastjo lesnih kosmičev.

Posebna pozornost je namenjena zrakotesnosti, saj so zahteve dokaj ostre (n50 < 0,6 h-1). Vsi stiki na notranji strani stene so zatesnjeni s samolepilnim trakom z visoko življenjsko dobo.

Celotna stena in streha sta tako sestavljeni iz naravnih paroprepustnih materialov. Zaradi tega hiša Jaris sama uravnava mikroklimo v prostoru. Les in lesni materiali nase vežejo odvečno vlago iz prostora in jo po potrebi vračajo nazaj v prostor ali odvajajo iz hiše. S tem se ustvari difuzijsko odprto bivalno okolje. Naravni materiali pozitivno vplivajo na naše počutje in s tem tudi na naše zdravje.

Hkrati ima taka stena tudi odlično izolativnost, ki več kot ustreza zahtevam inštituta Passivhaus. Stena ima tudi odlično toplotno stabilnost, kar preprečuje pregrevanje prostorov v vročih poletnih dneh. Fazni zamik stene in strehe je več kot 13 ur.

Tudi vgrajeno stavbno pohištvo ustreza vsem zahtevam za pasivno hišo. Inlesova okna z leseno-aluminijastim okvirjem in izolirano sredico imajo skupno toplotno prehodnost Uw=0,7W/m2K. Da bi zagotovili še večje sončne dobitke, so izbrali nova stekla, ki imajo za 20 odstotkov izboljšano prepustnost sončne svetlobe. Na zunanji strani so senčena s screen rolo senčili na električni pogon. Vhodna vrata so proizvajalca Pirnar z izjemno sestavo Hi-line in imajo toplotno prehodnost Ud=0,73 W/m2K.

Energetsko učinkovitost hiše v Vodicah povečuje še pravilno izbran sistem za ogrevanje. Kombinacija toplotne črpalke in talnega ogrevanja se je pri hišah Jaris pokazala kot najustreznejša. Izbrali so toplotno črpalko zrak–voda slovenskega proizvajalca Termotehnika TČZ ZV 4/5 E1 z grelnim številom 3,51. Vse skupaj zaokrožuje še sistem prezračevanja z rekuperatorjem PAUL Novus 300 z največjim izkoristkom na trgu, ki znaša 93 odstotkov efektivno.

Po vseh izračunih in na osnovi podatkov, ki so jih v podjetju Jaris dobili od strank, ki so jim že zgradili nizkoenergijske in pasivne hiše, naj bi bili stroški ogrevanja pasivne hiše v Vodicah okoli 100 evrov na leto. (MF)