Med dekorativne tkanine spadajo zavese, blazine, posteljnina, pregrinjala, prti, pogrinjki … Poleg povsem praktične uporabe, kot sta zaščita pohištva in prekrivanje pomanjkljivosti, imajo izrazito estetsko vlogo.

heimtextil3.jpg

Kako jih kombiniramo

Zelo pomembno je, da znamo tkanine kombinirati, pri čemer je priporočljivo slediti uveljavljenim pravilom. Bodite pazljivi pri kombiniranju različnih vrst materialov. Najbolje je združiti sorodne, na primer naravne z naravnimi, če želite ohranite izbrani stil. Umetni materiali so lahko videti zelo učinkoviti, vendar se jim izogibajte na sedežnih garniturah, foteljih in stolih, ker preprečujejo dihanje kože, zato se na njih znojimo.

Bodite pozorni na vrsto vzorcev, ki jih kombinirate. Izogibajte se mešanju cvetličnih in geometrijskih; kombinacija je uspešna le, če gre za abstraktne cvetlične motive. Najboljša kombinacija so tkanine z enakim vzorcem v različnih velikostih in barvah.

heimtextil5.jpg

Raznolikost stilov in trendi

Vrsto in gostoto tkanine izberite glede na to, ali želite zračen ali glamurozen prostor. Če tkanino uporabite za zavese, izkoristite njihovo barvo kot motiv v interjerju ter jo ponovite na naslonjačih, taburejih, stolčkih in drugih elementih. Težke tkanine, predvsem tiste, ki vsebujejo zlate, srebrne in bronaste niti, poudarjajo glamuroznost ter so idealne za dnevne sobe v klasičnem stilu in spalnice. Če jih uporabimo za dekorativne zavese in pregrinjalo, prevladajo v prostoru, zato so drugi pohištveni elementi lahko nevtralni.

Trend v tekstilni industriji je združevanje različnih materialov v enem izdelku, na primer zavese iz več materialov. Modni so vezenje na svili in lanu, slikanje na svili in tisk na lanu. Pliš je dobro zastopan v kombinaciji z drugimi materiali, kot so kovinske niti, cirkoni, biseri in celo plastika. Trendovske barve so zelena kot kivi, sivkina in turkizna, tradicionalne pa bela, bež in rjava.

Nekaj primerov uporabe tkanin v interjerju si oglejte še v naši fotogaleriji.