V objemu narave

Arhitekt je pri snovanju želel v čim bolj hišo združiti z okolico in ustvariti nasprotje med sprednjim zaprtim in zadnjim, popolnoma odprtim delom ter odprto notranjostjo. Aluminijasta perforirana fasada "skriva" okna, ki pa jih je mogoče s pritiskom na gumb odstraniti oziroma odpreti. Stekleni del je narejen iz steklenih plošč, veliko pa je tudi drsnih vrat.

dezeen_rieteiland_house_by_hans_van_heeswijk_3.jpg

Razporeditev prostorov

Rezidenca pravokotne oblike stoji v bližini Amsterdama, na otoku IJburg. Obkrožata jo park in narava. Ima tri nadstropja in (vkopano) klet. Notranjost je zelo odprta in svetla. Odprtine med posameznimi etažami ustvarjajo tudi več prostorov z dvojno višino. Tako je v pritličju visoka jedilnica, v prvem nadstropju pa visoka dnevna soba. Zaradi odprtosti se skorajda iz vsakega prostora v hiši ponuja panoramski razgled na zahod, vodo in park.

dezeen_rieteiland_house_by_hans_van_heeswijk_6.jpg

Stopnišče se razteza skozi celotno višino hiše. Skozi vsa nadstropja poteka tudi tako imenovana "magična škatla" iz lesenih letvic, v kateri sta stranišče in garderobni prostor. V pritličju so tri spalnice, četrta pa je na vrhu, po diagonali nasproti terase na strehi. Poleg nje je urejena kopalnica, ki je zakrita pred očmi radovednežev.

dezeen_rieteiland_house_by_hans_van_heeswijk_8.jpg

Ekološka komponenta

Hiša je tudi zelo ekološka. Za gretje in hlajenje uporablja geotermalno energijo, na strehi pa so nameščene solarne plošče. Trajnostna komponenta je upoštevana tudi pri zasnovi strukture, njeni obliki in izolaciji ter učinkoviti rabi energije, uporabi naravnih materialov in gradbenih tehnik.