Ena pomembnih prednosti je toplotna stabilnost. Les in plastika sta toplotno relativno nestabilna materiala, ki sta podvržena raztezkom in skrčkom glede na temperaturo zraka. Najbolj stabilen je aluminij in zato ne preseneča, da se številni kupci stavbnega pohištva v bolj vročih krajih odločajo za aluminij. Za okna in polkna ter tudi vrata. V preteklosti je bila slabost aluminijastih okvirjev nekoliko slabša izolativnost, s sodobnimi rešitvami pa so proizvajalci aluminijastega stavbnega pohištva dosegli konkurenčnost tudi na tem področju. Pred tem je imelo aluminijasto stavno pohištvo primat v vročih krajih in v večjih oknih in vratih, se pravi tam, kjer sta bili nujni toplotna stabilnost in večja nosilnost, na primer v izložbah in podobnih okenskih sistemih.

Aluminijasta vrata

Zaradi teh razlogov postajajo za kupce posebno zanimiva vrata iz aluminija, in to zunanja in notranja. Posebno zato, ker je to zelo trajen material, ki ga je mogoče reciklirati, mogoča pa je tudi kombinacija z različnimi polnili. Iz plastike ali lesa. Na tak način dobite trajna vrata, pri katerih praktično nikoli ne pride do težav z zapiranjem, ob tem, da so tudi zelo lepa, da je oblikovanje le nadgradnja varnosti in najboljše kakovosti tudi v smislu toplotne stabilnosti, optimalne zrakotesnosti in večje protivlomne varnosti, z vgrajenimi notranjimi več sistemi za dodatno varnost in dodatnimi zaščitami podbojev in ključavnic. Praktično so danes vsa vhodna varnostna vrata izdelana v kombinaciji z aluminijem, za dizajn pa potem poskrbimo s polnili.

Seveda so pri tem pomembni tudi profili, ki so prav tako aluminijasti in površinsko zaščiteni, da sodijo k sodobnim vratom, ob tem pa je nujno izpostaviti še požarno varna vrata, s katerimi lahko ustavimo ogenj v določenem prostoru.

_961582.jpg

Vrata za izhod v sili

Ko že govorimo o vratih, morda še poglavje, ki se prepogosto podcenjuje tudi v zasebnih objektih. To so vrata za izhod v sili, opremljena s tako imenovanim antipanik okovjem.

Vrata za izhod v sili omogočajo hiter zasilni izhod v primerih, ko pride do nepredvidenih neljubih dogodkov. Osnovna funkcija teh vrat je, da se v primerih višje sile hitro odprejo in omogočijo ljudem, da kar najhitreje zapustijo prostor oziroma zgradbo. Antipanik okovje za vrata za izhod v sili je na voljo za enokrilna in dvokrilna vrata. V osnovi ločimo dva tipa teh vrat, in sicer z okovjem po SIST EN 179 in z antipanik okovjem po SIST EN 1125.
Obe vrsti vrat za izhod v sili imata lahko dodatno tudi lastnosti požarnoodpornih vrat. Če so vrata za izhod v sili hkrati tudi požarna vrata, morajo zadostiti zahtevam standardov EN 1634-1 in EN 1634-3. Vrata za izhod v sili po SIST EN 179 so namenjena za vgradnjo v tiste stavbe, ki nimajo javnih obiskovalcev. Na primer zasebni in poslovni objekti. Vsem je skupno to, da ljudje, ki se gibljejo v njih, praviloma poznajo evakuacijske poti. Antipanik okovje vrat za izhod v sili sestavljata ključavnica in potisna ploščica ali kljuka, ki mora biti obrnjena navzdol, da prepreči poškodbe, in mora biti skonstruirana tako, da lahko vrata odpremo le z enkratnim pritiskom na kljuko ali potisno ploščico.

Vrata za izhod v sili po SIST EN 1125 so namenjena za vgradnjo v javnih stavbah, kjer je visoka frekvenca ljudi in ti ljudje praviloma ne poznajo evakuacijskih poti. To so na primer bolnišnice, šole, trgovski centri, kinodvorane, diskoteke itd. Antipanik okovje vrat za izhod v sili po SIST EN 1125 mora zadostiti osnovnim konstrukcijskim zahtevam, ki so, da morajo biti ročaji in držala čez vso širino vrat, ročaj na dvokrilnih vratih pa mora biti takšen, da omogoči, da se vrata z enim pritiskom nanj odprejo tudi v primeru, če so zaklenjena. Prav tako morajo biti kljuke in ročaji skonstruirani tako, da je omogočeno upravljanje tudi otrokom in ljudem z gibalnimi omejitvami.

Sistem odpiranja

Poznamo dve možnosti zasilnih izhodov glede na sistem odpiranja. Prva je ta, da jih je mogoče z notranje strani vedno odpreti, če pa so odklenjena, je možnost odpiranja z obeh strani. Pri zaklenjenih pa je vhod z zunanje strani mogoč le s ključem, medtem ko jih je mogoče z notranje strani odpreti tudi, če so zaklenjena.

Drug sistem pa je ta, da je mogoče ta vrata z zunanje strani odpreti le s ključem, medtem ko jih je mogoče z notranje strani vedno odpreti.
Ta sistem zapiranja se pogosto uporablja tudi pri klasičnih vhodnih vratih, ko želimo poenostaviti odpiranje in na zunanji strani namestimo le bučo. Je pa pri tem sistemu, uporabljenem pri glavnih vhodnih vratih, problem ta, da se vam lahko zgodi, da skočite za trenutek ven, pozabite ključ, vrata pa vam zapre veter. In potem morate čakati nekoga, ki ima drug ključ, ali v najslabšem primeru poiskati zasilne rešitve, kot je na primer plezanje skozi okno.

Skratka, tudi vrata morajo biti zelo premišljeno izbrana, še posebno sistemi zapiranja. Montaža vrat za izhod v sili pa je smiselna v številnih primerih, problem je samo ta, da jih ne vidimo. So pa to sodobno in lepo oblikovana vrata, ki bodo vam ali nekomu, ki vam je blizu, morda rešila življenje.

Andrej Kek
Strokovno svetovanje:
Arcont IP, Gornja Radgona