Če hočete steno bolj umirjene barve, na kateri se odtenki prelivajo, za nanos z gobico izberite barvo, ki je podobna osnovnemu premazu na steni - na primer drug odtenek iste barve. S kombinacijo različnih barv je rezultat bolj vpadljiv. Leessova se je na primer odločila za drzen videz, ki ga lahko vidite na fotografijah. Želela je namreč doseči vtis jekla, ki začenja rjaveti. Izbrala je srednje sivi osnovni premaz, z gobico pa nanesla barvo rje, ki ji je za sijaj primešala prozorno glazuro. Ko se je ta nanos posušil, je z gobico na steno nanesla še mešanico prozorne glazure in temno sive barve, pri tem pa je pazila, da ni popolnoma prekrila prejšnjih dveh barv. Preberite si, kakšen je postopek takšnega pleskanja z gobo.

gobica1.jpg

Pleskanje z osnovno barvo

Steno v celoti prekrijte z osnovno barvo. Ta odtenek bo na koncu najmanj viden, saj bo prekrit še z drugimi nanosi, zato izberite barvo, ki ni dominantna. Počakajte nekaj ur, da se osnovni premaz posuši. Za osnovno barvo lahko obdržite tudi sedanjo barvo stene, odvisno od tega, za kakšno barvno kombinacijo se boste odločili.

gobica2.jpg

Nanašanje vrhnje barve z gobico

Ko je osnovni premaz na steni suh, lahko začnete z gobico nanašati naslednjo barvo, ki ste jo izbrali. Tej lahko za večji sijaj primešate tudi glazuro. Mesta na steni, ki jih ne želite pobarvati, zaščitite s pleskarskim trakom. Veliko spužvasto gobico zmočite, jo ožmite in pomočite v barvo. Iztisnite odvečno barvo in namočeno gobico začnite pritiskati ob steno ob levem zgornjem kotu stene. Gobico tapkajte ob steno od zgoraj navzdol, da dobite različne vzorce. Barva naj bo gosta in ima teksturo, vendar naj ne kaplja. Osnovni premaz naj bo še vedno viden. Če želite bolj kompleksen videz, lahko z gobico nanesete še tretjo barvo.