Če se odločite za nakup novega pohištva, vam predlagamo, da si najprej dobro ogledate, kateri kos pohištva od obstoječih boste obdržali, kakšna bo glavna barva v prostoru in kako izbrati odtenke barv, ki bodo kar najdlje sovpadale z vsemi navdihi in poznejšimi željami po spremembi prostorov. Peščena, rjava in bela barva nam v kombinaciji z drugimi barvami pri tem omogočajo bogat vir ustvarjanja vedno novih in izvirnih podob prostora.

Čas za igranje

Ko boste naredili natančen popis pohištva in se odločili za obnovo ali zamenjavo pohištva, si drznite še en korak, in sicer določite dvojne namene izrabe pohištva. Npr. naj bo knjižna polica tudi zadnji del postelje, ali stopnice ob strani izrabite za knjižno polico, ali naj bo knjižna polica kot predelna stena ... Bodite igrivi in ustvarjalni ter si oglejte spletno mesto pinterest.com, ki vas bo po vsej verjetnosti navdihnilo. Nato izberite svoje barve in jih poljubno kombinirajte. Odmaknite se od kataloških kombinacij in si dovolite izraziti svojo ustvarjalnost. Pri izbiri barve bodite posebno pozorni in si vzemite dovolj časa, saj lahko napačna izbira barve ali lokacije barve na steno vaš prostor preveč osvetli ali pa potemni. Na splošno velja načelo, da v temnejše dele stanovanja vdihnemo svetlejše tone in obratno, temnejše tone na s soncem obsijane stene. Posebno vzdušje v sobi naredi tudi osvetlitev, ki naj ne bo premočna in vsiljiva, a dovolj kakovostna npr. nad pisalno mizo, da ne bodo trpele vaše oči.

Dober načrt

Nato naredite načrt, kako boste svoj prostor obogatili z vzorci in igrivimi oblikami detajlov. Pri tem si pomagajte z nasveti strokovnjakov, a končni stil naj bo le vaš. Za tiste, ki imate rajši ravne linije, bodo morda igre z barvami dovolj, za romantične duše pa igranja z vzorci nikoli ni dovolj. A ne pretiravajte. Vzorce vedno kombinirajte z enotnimi barvami in s tem omilite kaotičen občutek v prostoru. Pri dekoriranju bodite dosledni in naj vas ne vodi dnevni navdih, saj se rado zgodi, da smo en dan razpoloženi romantično, drugi bolj turobno. Naj se ta del počutja ne odraža na oblikovanju prostora, saj bi znal na koncu delovati necelovit in zmeden.

bezstaff.jpg

Lepota v podrobnostih

Ste morda opazili, da se v nekaterih domovih počutite bolj lagodno, v drugih pa vam je sila neprijetno, zadušljivo ali delujejo nekako hladno? V čem je skrivnost domačnosti v prostoru? Veliko naredi seveda človek sam in njegova energija, a nekaj trikov je le treba upoštevati tudi pri tem: linije naj bodo zaobljene, barve tople in igrive, v sobi naj bo ravno dovolj kosov pohištva. Ob tem pa naredijo topel dom tudi slike, risbice otrok na hladilniku, fotografije družine in morda družinsko drevo na zidu, nabor najljubših knjig in spominkov, ki najdejo posebno mesto npr. v polico spremenjeni obrabljeni lestvi, ki smo jo uporabljali pri gradnji doma in jo po tem pobarvali v tone, ki sodijo k naši dnevni sobi. Uporabljajte tudi dovolj lesa v kombinaciji s tekstilom, ki je lahko vzorčast (stari dobri karo in pikice so vedno bolj v modi). Omislite si staro kredenco, v kateri boste imeli svojo zeliščno zbirko – od čajev do tinktur, domače marmelade ter medu. Na okenski polici v kuhinji zasadite v cvetličnih loncih zeliščni vrt in predvsem uživajte vsak trenutek, ki ga lahko preživite v svojem domu.