Kaj vse pride v vaš dom skupaj s čevlji

Na podplate vašega obuvala se ne prilepijo le majhni kamenčki in blato. S svojimi čevlji, v katerih ste hodili po cesti, trati in drugih površinah, lahko v svoj dom prinesete tudi pesticide, svinec in druge onesnaževalce. Zaradi tega je slabši tudi zrak v prostoru. Izsledki raziskave, ki jo je izvedlo podjetje Rockport v sodelovanju z Univerzo v Arizoni, kažejo, da se na zunanji strani para čevljev, ki ga nosimo štirinajst dni, nabere cela vrsta bakterij, vključno z E. coli. Z rednim sezuvanjem pri vhodu se lahko izognete kar 70 odstotkom umazanije, s katero se prenašajo klice in toksini.

shoe_rack_11.jpg

Čevlji za ven, copati za notri

Seveda pa je lahko posledica sezuvanja tudi neurejen kup čevljev pri vratih. Najbolje, da v bližino vhoda postavite omarico, kamor lahko odložite čevlje, poleg pa tudi copate, da vas ne bo zeblo. Na voljo je ogromno prikupnih copat, ki niso le bolj čisti, ampak tudi precej bolj udobni kot čevlji, ki jih nosimo zunaj.

slippers_1.jpg

Preobuvanje v copate ima torej veliko prednosti. Živeli boste v bolj čistem okolju, tudi zrak v notranjosti bo manj onesnažen, pa še nekaj časa in energije boste prihranili, saj vam ne bo treba več tolikokrat sesati in pomivati tal. Copati poleg tega domu dodajo sproščenost in udobje. Pustite torej čevlje pri vratih, ko pridete domov, skupaj z njimi pa tudi ves stres in skrbi, ki so se nabrale čez dan.