Naj se luči ne bleščijo

Pred izbiro luči je treba pomisliti na način dela, kdaj največ delamo (zgodaj zjutraj, čez dan, ponoči), ali je prisotna naravna osvetlitev. Najbolj primerne luči za pisarno so tiste, ki se ne bleščijo, ne grejejo, torej ne oddajajo toplote v prostor. Imeti morajo dolgo življenjsko dobo, da nam ni treba misliti na zamenjavo. Tudi barva svetlobe igra pomembno vlogo. Prilagojene morajo biti delu z računalnikom, sicer pa nam danes tehnologija in razvoj luči omogočata, da izberemo takšno obliko, ki nam najbolj ustreza – viseče, stropne, stoječe, vgradne luči.

_119192760.jpg

Kako je osvetljena delovna miza?

Osvetlitev delovne površine je zelo pomembna. Za delovno mizo običajno uporabljamo namizne svetilke. Za te je v prvi vrsti pomembno, da so gibljive in prilagodljive. Izdelane naj bodo iz vzdržljivih materialov, da ob premikanju ne bodo obvisele nad delovno površino. Če veliko delamo v večernih urah, priporočamo funkcijo regulacije svetilnosti, saj nam zvečer običajno močna svetloba ne ustreza več.

Prilagodite barvni odtenek

Izbiramo med lučmi, ki imajo prijetno barvo. Barva svetlobe mora biti prilagojena vsakemu posamezniku. Nekateri imajo raje toplo svetlobo, ki je podobna sončni, drugi hladno, ki je podobna dnevni svetlobi. Odločimo se lahko tudi za luči, ki samodejno, skladno z uro oziroma delom dneva (zjutraj, opoldne, zvečer), spreminjajo intenziteto ter barvo svetlobe in tako spodbujajo naš naravni bioritem. Stopnja zadostne osvetlitve delovnega prostora je odvisna od vsakega posameznika, nekateri namreč potrebujejo več, drugi manj. Seveda pa še tako dobre luči ob slabi postavitvi oz. oblikovanju svetlobe v prostoru ne morejo narediti čudežev.


http://pevc-arhitekti.si