Ko načrtujemo otroško sobo, je zato treba še posebno premišljeno pristopiti k projektu, saj je treba ustvariti ambient, ki združuje vse naštete funkcije, hkrati pa je udoben in vabljiv tudi za otroške oči. Treba je paziti še na to, da se bo rešitev lahko obdržala dalj časa in jo bo treba le minimalno prilagajati, ko otroci rastejo. To je še posebno velik izziv takrat, ko si malčki delijo sobo z bratcem ali sestrico, tako kot pri tokratnem projektu, v katerem predstavljamo sobo za dve deklici.

961119notranja1.jpg

Premišljena razporeditev

Pohištvo za otroka mora rasti z njim in pametno je že zgodaj razmisliti tudi o prostoru za pisanje domačih nalog, tudi če otroci še niso v šoli. Poleg tega mora biti prostor za delo dovolj velik za dva, pa tudi primerno osvetljen. Hkrati mora biti v sobi seveda dovolj prostora za vse druge stvari, ki se dogajajo v otroških sobah, sploh kadar te v mladih letih služijo še kot igralnice. Dobro je pomisliti na to, da je center prostora odprt in fleksibilen, morda z mehko in živahno preprogo, ki se jo lahko očisti. Tu naj bo prostor za prijatelje na obisku, za igro in igrače, za velike šolske projekte in male otroške sanjarije. Vsaka otroška soba naj ima tudi dovolj shranjevalnega prostora, da bo pospravljanje enostavno in organizirano. Velika vgradna omara čez celotno steno omogoča veliko takega prostora, police pa organiziramo tako, da lahko deklici sami spravita svoje stvari, obesita svoje obleke, dosežeta igrače in knjige. Tako se bodo otroci že kmalu naučili poskrbeti tudi sami zase in biti odgovorni za svoj prostor. Velika omara je primerna tudi za starše – višje ležeče police namreč lahko uporabimo kot dodaten prostor za shranjevanje sezonskih oblačil, čeprav je res, da bo pri dveh deklicah v isti sobi tudi velika omara hitro postala povsem njuna.

961129notrajnja2.jpg

Vključite najljubše barve

Pri načrtovanju prostora za otroke vedno poskusimo vključiti njihove najljubše barve. Barvo zidu je lahko spremeniti in ni nobenih težav, če si pozneje premislimo. Pohištvo pa smo tokrat izbrali v nevtralni različici, saj se bo tako lažje prilegalo kakršni koli barvni shemi, ki jo bomo vpeljali s posteljnino in dodatki. Velika drsna vrata omare imajo lahko tudi polnilo iz materiala za šolske table. Tiste sodobne, ki ne zahtevajo krede in mokre gobe za čiščenje, temveč ponujajo nevtralno belino za ustvarjanje ali učenje. Prav tako je soba lahko popestrena z zanimivo zidno grafiko – z motivi, ki jih lahko izberejo otroci sami in jim veliko pomenijo. To je relativno hitra in ugodna rešitev za popestritev stene ali pohištvene stranice, prav tako pa jo je z leti tudi enostavno zamenjati. Seveda je pomembno tudi, kako se soba čisti. Mlajši kot so otroci, bolj je pomembno, kakšne materiale za pohištvo in dodatke izberemo, ne samo za enostavno čiščenje, temveč tudi za varnost in neoporečnost.

Funkcionalnost

V tokratni sobici smo večino nagovora prepustili barvi in odprtemu ozadju, ki ga otroci lahko napolnijo s svojimi projekti. Razdeljena je v tri funkcionalna območja – spanje z dvema pogradoma na eni strani, ob oknu pa prostor za delo in ustvarjanje; nasproti celotno steno zavzema omara z drsnimi vrati, kjer bo dovolj prostora za vse, kar potrebujeta mladi dekleti (pa tudi njuna mama). V centru pa vse skupaj povezuje odprt prostor, ki je namenjen igri. Zato smo tudi zasukali spodnji pograd. Ta lahko postane del družabnega prostora, pod njim pa je veliko prostora za tiste knjige in stvari, za katere bosta dekleti še nekaj let premajhni, da bi jih dosegli s polic nad pisalno mizo. Te bodo prišle prav takrat, ko bosta šli v šolo. In tako se bo z njima razvijal tudi ves prostor, saj jima bo dopuščeno, da ga sproti prilagajata in vedno znova tudi soustvarjata.
Jaro Ješe