Za lepši videz in daljšo obstojnost ter zdravo življenjsko okolje jo morate temeljito očistiti vsaj enkrat na leto ali na leto in pol, pogosteje, če gre za zelo "prometno" sobo. Če je ta svetlih tonov ali imate otroke in živali, pa se morate tega opravila lotiti dvakrat ali trikrat na leto. Ob čiščenju vedno upoštevajte navodila proizvajalca.

Razbarvanje tkanine

Preverite, če obstaja nevarnost razbarvanja tkanine. To storite na delu preproge, na katerem običajno stoji omara ali kakšen drug kos pohištva, ki ga ne premikate. Najprej jo dobro posesajte. Zatem zmočite krpo s čistilnim sredstvom. Krpo položite na preprogo za eno uro, nato pa na vlažno območje položite suho belo krpo. Če na njej opazite barvo preproge, postopek ponavljajte, vse dokler ne najdete takšnega čistilnega sredstva, ki ne bo razbarvalo tkanine.

area_rug_cleaning.jpg

Načini čiščenja

Pred čiščenjem preproge odstranite pohištvo ali pa ga dobro zaščitite. Enako storite s podom. Preprogo najprej dobro posesajte ali jo dajte profesionalno očistiti. Če je preproga svetlih tonov ali imate otroke in živali, razmislite o nakupu profesionalnih aparatov za domačo uporabo, saj profesionalno čiščenje ni ravno poceni, je pa zato zelo učinkovito.

carpet_dry_cleaning.jpg

Če čistite z vodo, počakajte vsaj 24 ur, da se tkanina dobro posuši, sicer se vam lahko razraste plesen ali pa vam preproga poškoduje pod. Če uporabljate sesalnik na paro, pazite, da ne boste preveč zmočili preproge, sicer lahko poškodujete njen spodnji del, lahko pa pride tudi do krčenja, razbarvanja ali zaudarjanja.

Preprogo lahko očistite tudi "na suho". Čistilno sredstvo potresite po preprogi, nato pa v roke vzemite sesalnik in jo dobro posesajte. Suho čiščenje je bolj učinkovito od mokrega čiščenja ali čiščenja s paro, so pa čistila in sesalniki zanj dražji.