Enoletne cvetlice na vrtu

Za dobro rast in bujno cvetenje potrebujejo poletne cvetlice sončno in toplo mesto, hranljiva, prepustna in vlažna tla

Najpogosteje krasijo naše vrtove naslednje cvetlice:

ASTRE - Cvetlice čudovitih barv, različnih velikosti in oblik cvetov. Primerne so za okraske gred, teras in balkonov ter rezano cvetje, ker se v vazi dolgo ohranijo. Rade imajo sončno lego in apneno, hranljivo zemljo. Lahko jih sejemo ali presajamo kamorkoli v vrtu. Z njimi lepo zapolnimo prazne prostore. Vsako leto jih sejemo na drugo mesto.

ZAJČKI - Na voljo so mešanice čudovitih barv, ki že od nekdaj sestavljajo glavnino cvetočega poletnega vrta. Bogato cvetijo, še posebej če redno odstranjujemo odcvetele cvetove. Uporabljajo se za polepšanje gred, za skalnjake, obrobke in za rezano cvetje, ki se v vodi dolgo ohrani. Zadovoljni so s senčno do polsenčno gredo. Uspevajo skoraj v vseh tleh. V zavetnih legah ob hiši lahko tudi prezimijo.

Semena enoletnih cvetlic

Puste balkonone, terase in hiše, velike ograje ter špalirje najhitreje popestrimo z enoletnimi cvetlicami. Na zelenih površinah, ki jih med rastjo ustvarijo, se celo poletje svetijo različni cvetovi:
 

OGNJIČ, CALENDULA, MESEČEK - Zaradi okrasnih in zdravilnih lastnosti ga ljudje že od nekdaj sejejo v svojih vrtovih. Zlato rumeni, oranžni cvetovi zaradi svetlosti in oblike spominjajo na sonce. Sejemo ga med zelenjavo, kajti s svojimi koreninskimi izločki preganja talne škodljivce – ogorčice (te napadajo korenine, korene, gomolje rastlin, ki kasneje shirajo in odmrejo). V družbi s solato, zaradi močnega vonja , zmanjšuje objedanje polžev.

celendula1.jpg

ŽAMETNICA, TAGETES - So raznih velikosti, nizke kot preproga in visoke za rezanje. Svetleči enojni in vrstnati cvetovi zavzemajo vse odtenke zlatorumenih in oranžnih barv. Zgodaj cvetijo in nam krasijo grede, obrobke, balkone in terase do pozne jeseni, do prve slane. So zaželene v vsakem vrtu, ker ugodno vplivajo na tla (preganjajo ogorčice) in na vrtnine (ovirajo razvoj parazitskih gliv). Žametnice običajno sadimo k paradižniku, krompirju in čebuli ter v bližino vrtnic. Obilno cvetijo tudi na slabih tleh.

KAPUCINKA - Lepa dišavna in okrasna rastlina ne bi smela manjkati v nobenem vrtu. Enoletnica, grmasta (visoka 30 cm) ali z dolgimi popenjavimi poganjki (do 4 m), ki pokrivajo in zasenčujejo tla, lepšajo puste betonske zidove, lesene stene, balkonske ograje.

OKRASNI SLAK in LEPI SLAK - Vse vrste slaka so primerne za viseče posode, balkonske zaboje, pisane grede in stene ter obrobe. So dolgo in bogato cvetoče plezalke. Lepe slake posadite na tista mesta, kamor posije prvo jutranje sonce. Vsako jutro vas bodo pozdravljali pisani cvetovi te prelepe popenjavke.

CINIJA - Čudovito cvetoča poletna rastlina, ki je predvsem namenjena rezanju. Odlično se obnese tudi kot okras v gredi in na obrobkih. Zahteva sončno lego ter hranilna, lahka tla. Za okopavanje, dognojevanje, odstranjevanje uvelih cvetov nas nagradi z neprestanim cvetenjem.

SONČNICA - Veliki cvetovi, v pisano rumenih odtenkih. Je odlična za ustvarjanje svetle pokrajine, živih mej. Ptiči obožujejo semena - tudi vi jih boste. Nezahtevna, visoka cvetlica (60 do 200 cm), odporna na vročino in sušo. Najboljše je, če sončnice od aprila naprej sejemo na prosto in kasneje redčimo. Uspeva tudi v večjih posodah.

SUHA ROŽA Najbolj znano suho cvetje v svetlečih barvah. S svojimi nenavadnimi cvetovi je lepo tudi na gredi. Napol razcvetele cvetove režemo opoldne in jih v senci sušimo s cvetom, obrnjenim navzdol. Z njimi oblikujemo prekrasne šopke, ki nam popestrijo zimo.

KOZMEJA, METULJČKI - Tako preprosto jih je vzgajati in vendar se zdi, da na njih pozabljamo. So med najbolj uporabnimi vrtnimi cvetlicami enoletnicami: odlično rastejo na sončnih gredah, obrobkih; predstavljajo čudovito ozadje; zaradi svoje bujnosti (visoki do 100 cm) so primerni za živo mejo, ki nas varuje pred nezaželenimi pogledi. Tudi za rezano cvetje jih uporabimo - damo jih v vazo in sami se bodo uredili v lep šopek. Običajno jih sejemo neposredno na prosto, na sončno mesto. Rastli bodo tudi na suhih in revnih tleh.

KALIFORNIJSKI MAK - Nežna in nezahtevna enoletnica s karminastimi, rumenimi ali oranžnimi cvetovi, ki najraje raste na soncu in v suhih tleh. Celo poletje nam krasi grede, balkone, terase. Brž ko začno cvetovi veneti, jih porežemo, da podaljšamo dobo cvetenja. Maja jo sejemo neposredno na prosto, ker ne prenaša presajanja.

Tukaj je naštetih le nekaj enoletnic – v resnici jih je še veliko več!