Od retro južnjaškega videza do klasičnega francoskega sloga – kuhinje v petih filmih, o katerih si lahko več preberete v nadaljevanju, se ponašajo s slogom, ki ga je vredno posnemati.

Ljubezen, ločitev in nekaj vmes

Filmi režiserke Nancy Meyers slovijo po čudovitih kuhinjah, že vse odkar je posnela romantično komedijo Ljubezen je luštna stvar. Tudi s filmom Ljubezen, ločitev in nekaj vmes se Meyersova ni izneverila pričakovanjem oboževalcev – kuhinja glavne junakinje, lastnice pekarne Jane Adler, ki jo igra Meryl Streep, je videti prijetna in udobna, obenem pa primerna za ustvarjanje kuharskih mojstrovin. Enobarvna posoda je spravljena v odprtih kuhinjskih policah, nad marmornim kuhinjskim otokom visita svetilki v industrijskem slogu, v lončkih na s soncem obsijani okenski polici pa uspevajo sveže začimbe.

filmskakuhinja3.jpg

Nevestin oče

V novejši priredbi klasičnega filma (z Elizabeth Taylor in Spencerjem Tracyjem) imata glavno vlogo Diane Keaton kot Nina Banks in Steve Martin kot George Banks. Tradicionalni kolonialni dom filmskega para je v očeh gledalcev, ki se zanimajo za notranjo opremo, takoj postal velika uspešnica. To filmsko kuhinjo sestavljajo ''windsorski" stoli, razporejeni okrog mize v kmečkem slogu, leseni pulti in dvignjene omarice z delno steklenimi vrati. Odprt kuhinjski otok, nad katerim visi posoda, služi kot kotiček za številne družinske pogovore, tudi v prizoru, v katerem Annie (Kimberly Williams) odpre poročno darilo svojega očeta – pregrešno drag aparat za kapučino.

1_hbx_father_of_the_bride_kitchens_lgn.jpg

Julie & Julia

Scenografka Susan Bode Tyson je za film Nore Ephron poustvarila ikonično kuhinjo Julie Child. Film temelji na knjižni uspešnici Julie Powell iz leta 2005, Tysonova pa je potrebovala kar tri mesece, da je dosegla videz, kot ga je želela. Poiskala je popoln odtenek modrozelene barve za omarice, izsledila gospodinjske aparate, značilne za šestdeseta in na steno namestila značilno perforirano ploščo, kamor lahko obesimo posodo in pribor.

julieandjulia.jpg

Ratatouille

Pri Pixarju so za ta animirani film kot strokovnega sodelavca najeli kuharskega mojstra Thomasa Kellerja, zato ni nič čudnega, da njihova restavracija do potankosti posnema postavitev in videz tradicionalne francoske kuhinje. Filmskim ustvarjalcem je za navdih služilo več pariških restavracij, kot so Guy Savoy, Le Train Bleu in Taillevent. Temu slogu sledijo tudi podrobnosti, kot so bakreni lonci, aparati z detajli iz brušene medenine in črnobele osmerokotne ploščice na tleh.

2007_ratatouille_044.jpg

Služkinje

Tudi Služkinje so posnete po knjižni uspešnici. Film, ki se ponaša z močnim, retro videzom scene, je poleg nominacije za oskarja dobil še eno priznanje - televizijski mreži HSN je služil kot navdih za kolekcijo notranje opreme. Vse v tej podeželski kuhinji v Misisipiju – od vinilnih talnih oblog s karirastim vzorcem do češnjevo rdečih stolov – spominja na južnjaški slog iz petdesetih.