Vreme je bilo letos prirediteljem, tekmovalcem in obiskovalcem naklonjeno, saj je po dokaj temačnem dopoldnevu pozneje le posvetilo sonce, predvsem pa je ves teden minil brez kaplje dežja. V tednu dni, kolikor traja dogodek, se je zvrstilo več kot 150.000 obiskovalcev in bi jih bilo zagotovo še veliko več, če ne bi bilo število vstopnic omejeno. Poleg navadnih smrtnikov je dogodek izjemno zanimiv tudi za mnoge znane osebnosti iz sveta zabave in politike, za naš Kras pa se je navdušil tudi nekdanji beatle Ringo Starr.

vrt_278_1.jpg

Gneča okoli postavljenih vrtov je bila velika in množica je neutrudno fotografirala in spraševala o tem in onem, veliko zanimanja pa je bilo tudi za oba naša vrtova. Za žejo in lakoto je bilo prav tako dobro poskrbljeno, značilnega angleškega posedanja na travi pa tudi tokrat ni manjkalo, saj je bilo vreme idealno za piknike in prigrizke. Vse skupaj je začinil še zvok big banda s preigravanjem nostalgičnih klasik.

Oblikovalci vrtov so bili v pogonu že tedne pred začetkom prireditve in mnogim se je poznala utrujenost od dela in skrbi. Načrt zasaditve namreč skoraj nikoli ni dokončen in vedno je treba še kaj spremeniti, veliko pa k temu prispeva tudi vreme. Tako nekatere rastline v zadnjem trenutku zamenjajo z drugimi, saj sodniki želijo popolnost, zato mora biti vsaka rastlina ali vejica usmerjena tako, kot so si zamislili. In ko je bilo končno vse nared ter se je vse skupaj začelo, so si prav vsi oddahnili.

vrt_278_2.jpg

Zadnja tri leta je bil vrt Daily Telegraph pred vsemi in tudi letos so pričakovali svojo četrto zaporedno zmagoslavje, a se jim le ni izšlo, kljub temu da so vpoklicali mlado vzhajajočo zvezdo vrtnega oblikovanja Sarah Price, ki ji je bila zaupana tudi naloga oblikovanja projekta za prihajajoče olimpijske igre. V glavni kategoriji Razkošnih vrtov je bilo podeljenih 9 zlatih medalj, kot prvi in najboljši pa je bil razglašen Clive West in njegov Brewin Dolphin. V slovenski kategoriji Svežih vrtov je bil vrt Tomaža Bavdeža The Soft Machine pozlačen, dobil pa je tudi nagrado za kreativnost, kar je oblikovalcu vsekakor dodatna spodbuda za njegovo prihodnje delo. Pozlačen pa je bil tudi Borut Benedejčič s kraško Pepino zgodbo, kar je prav gotovo lep uspeh in že druga nagrada s tovrstnih tekmovanj po Hampton Court Flower Show izpred treh let.

vrt_278_3.jpg

Letošnje nagrade so podeljene in ko bo prizorišče dogodka zapustil še zadnji obiskovalec, bodo delavci zopet pljunili v roke in vse, kar so tedne prej gradili, spraznili in odpeljali. Material in rastline za Pepino zgodbo bodo porabljeni za oblikovanje skalnjaka v olimpijskem parku, kljub temu pa bo podoben vrt po vsej verjetnosti zaživel tudi v domačem okolju in bo na ogled vsem, ki nas tovrstno oblikovanje zanima.