Na njegovem kombiju ne piše morda le Xella ali Ytong, ampak je na obeh straneh vozila tudi njegova fotografija. O Silvu bi lahko govorili in govorili. O njegovem na daleč prepoznavnem smehu, ki vsakogar osvoji, ne nazadnje pa tudi o njegovem strokovnem delu. Sam se vam sicer ne bo pohvalil, vendar tudi to, da je leta 2005 skupaj z Janijem Uraničem prejel diplomo Gospodarske zbornice Slovenije za inovacijo za protipotresni zidni blok, pove veliko.

»Doma sem v Kisovcu in sem vse od svojega rojstva povezan s tovarno porobetona. Po osnovni šoli sem se takoj zaposlil, potem pa sem ob delu končal zidarsko šolo. Takrat so bili pač drugačni časi. Po tem sem se zaposlil v GIP Betonu in tam ostal dobrih deset let. Leta 1986 pa sem se zaposlil v podjetju Siporeks Zagorje. Najprej sem krajše obdobje popravljal plošče, kmalu pa sem začel sodelovati tudi pri različnih sejemskih postavitvah in pozneje kot demonstrator na sejmih.«

ytong_silvek1.jpg

Inštruktorski začetki

Kdaj pa ste začeli delati kot inštruktor na terenu?

Pred dobrimi petnajstimi leti smo še v podjetju Siporeks začeli izobraževati naše kupce in smo uvedli sodelovanje inštruktorja na terenu pri zastavitvi gradnje. To je izjemno pomembno področje, kajti Ytong, ki je danes naša blagovna znamka, je sistem. Je izjemno enostaven za uporabo, vendar ga moraš uporabljati oziroma z njim graditi tako, da spoštuješ vsa navodila. V podjetju smo veliko pridobili tudi leta 1999, ko je podjetje YTONG Holding AG postalo večinski lastnik in se je tudi podjetje preimenovalo v Ytong Holding. Pozneje, leta 2004, je podjetje postalo član velikega mednarodnega koncerna Xella, ki je nastal z združitvijo svetovnih proizvajalcev gradbenega materiala, in se preimenovalo v XELLA porobeton SI, d.o.o. Že od konca minulega stoletja izdelujemo porobeton po tehnologiji Ytong, z vsem tem pa se je razširil tudi dostop do sodobnih materialov in rešitev posameznih detajlov. Ytong je enostavno sistem gradnje.

Ali lahko v nekaj stavkih poveva, kaj je najpomembnejše?

Močno poenostavljeno lahko. Najpomembnejša je popolna ravnina prve vrste in tukaj je pomembno sodelovanje inštruktorja. Potem je treba upoštevati vse predvidene rešitve gradnje, bistveno pa je, da se zidake ytong med seboj veže s tankim slojem in se jih zlaga kot lego kocke. Treba je biti malo bolj natančen in delo je zelo enostavno. Poleg vsega je to čisto in hitro delo, zgradba pa potresno varna in tako naprej.

Kako je potekal vaš preskok med inštruktorje? Bili ste prvi inštruktor v Sloveniji za gradnjo s siporeksom in potem, po prevzemu podjetja Xella, inštruktor za delo z ytongom, ki se ne razlikuje posebej od siporeksa.

Se, pa še kako. Po kakovosti materiala in tudi vseh številnih rešitvah gradnje. Že kot mladega fanta so me delavci komerciale porabili za postavljanje razstavnih prostorov na različnih sejmih in potem sem tam tudi demonstriral gradnjo. Ti sejmi so bili po svoje moji najboljši učitelji prenosa znanja, kajti po osnovni izobrazbi sem vendarle zidar, ne učitelj. Ljudje so se ustavljali, me spraševali, jaz pa sem jim razlagal in svetoval. Vse skupaj se je nekako rodilo iz mene. Že po naravi sem zgovoren, moram pa priznati, da je z ytongom tako – čim bolj ga poznaš, tem bolj si navdušen nad materialom in vsemi rešitvami. Tako ljudem z navdušenjem razlagam o materialu in rešitvah. Kot zidar vam lahko iz prve roke povem, da zidanje ni bilo še nikoli tako enostavno, kot je s sistemom Ytong. Najprej sem samo postavljal stojnice, potem sem začel demonstracije in nato je sledilo kar nekako logično nadaljevanje do mojega sodelovanja z graditelji na terenu – kot inštruktor, to je bilo okoli leta 1995.

Nadgradnja zidarskega znanja

Ste svoje zidarsko znanje morali nadgraditi?

Na več načinov. S teoretičnim delom in učenjem, s sodelovanjem s tehnologi, s prakso, v veliki meri pa sem vse svoje znanje in rešitve preizkušal tudi pri sebi doma, ko sem si zgradil hišo iz porobetona. Predvsem vsa leta sodelujem s tehnologi glede vseh detajlov in rešitev. Moja prednost pa je bila, da sem jih kot zidar tudi dokaj hitro razumel in usvojil.

Vseeno pa niste bili povsem navaden zidar.

V bistvu sem bil zidar, kot mora biti zidar oziroma kot si predstavljam ta poklic. Marsikdo je prepričan, da preciznost ni lastnost zidarjev, jaz pa stavim na to, da mora biti vsak graditelj maksimalno natančen. Kajti z natančnostjo pridobiš ogromno in zmanjšaš stroške pri vsaki gradnji. Pri ytongu to še posebno velja. Potrebna je natančnost na milimetre, prav tako si tudi pri klasičnem zidarstvu, vsaj jaz tako menim, ne moremo privoščiti natančnosti, merjene v centimetrih ... Je pa res, da so nekateri malomarni zidarji to delo poenostavili in s tem tudi razvrednotili. Dober zidar je lahko zlata vreden. Še posebno veliko dela smo imeli takrat, ko je podjetje prevzela Xella, s tem prevzemom so prišle dodatne nove rešitve. Te so praviloma zelo logične in sem jih tudi sam dokaj hitro usvojil. Tako sem nadgrajeval svoje znanje, kot zidar pa sem vse to lažje dohajal in teorijo prenašal v prakso. Veste, zidarstvo je tudi umetnost.

Kakšno je sodelovanje inštruktorja pri novogradnji?

Najprej zastavim prvo vrsto, in ko to storim, postane zidanje enostavno. Kocka na kocko, lepilo, vrvica, vertikala. Ob tem investitorju oziroma izvajalcu razlagaš podrobnosti. Najprej enostavne in potem bolj zahtevne. Predvsem pa vsem pravim, da me je boljše desetkrat poklicati kar tako kot pa enkrat narediti nekaj narobe. Na začetku se graditelju vse zdi težko, že po nekaj vrstah pa ugotovi, da je delo enostavno in zanimivo, se pa zato odpre toliko več novih vprašanj. In tudi zato smo tukaj jaz in drugi inštruktorji, ki smo vedno pripravljeni pomagati našim strankam.

Kaj je še pomembno pri inštruktorskem delu?

Najprej moraš dobro zastaviti delo in imeti vse orodje, ki mora biti vzdrževano. Na gradbišče vedno pridem z laserskim merilnikom in natančno preverim ravnino podložne plošče ter potem v podaljšano malto položim zidake in prvo vrsto ves čas preverjam. Prva vrsta se mora obvezno postaviti na malto, da dosežemo zares popolno ravnino in da se noben zidak niti po naključju ne premakne. Napake plošče odpravimo s to vezavo v podaljšani malti. Laserski merilnik je izjemno natančen in le z njegovo pomočjo je mogoče doseči res popolno ravnino do milimetra natančno.

Nadaljevanje je potem relativno enostavno.

Seveda. Sam izvajalec mora začeti zidati, jaz pa popravljam njegove morebitne napake. Lahko je samo eden, še bolje pa je, če je več izvajalcev, ki hkrati usvojijo znanje in potem lahko tudi hitro zgradijo zares kakovostno hišo. Treba je organizirati gradbišče, vodna tehtnica pa je alfa in omega dobrega zidanja. Na gradbišču ostanem osem ur, vedno pa vsakemu ponovim, naj me v primeru kakršne koli težave pokliče. Če ne bo dobil mene, pa nekoga drugega iz podjetja, in v trenutku bomo rešili vsak zaplet. Samo nikar ne delajte nekaj na pamet.

Koliko je danes inštruktorjev gradnje z ytongom?

Redno zaposlen sem jaz, imamo pa še tri honorarne sodelavce, ki prav tako popolnoma obvladajo svoje delo.

Dvig kakovosti gradnje

Ali je navzočnost inštruktorja obvezna pri vsaki zastavitvi gradnje iz ytonga? Tudi če dela izvaja neko podjetje?
Skorajda. Imamo kar nekaj zidarjev, ki kakovostno gradijo z ytongom, številni pa morda sem ter tja radi kaj poenostavijo. In ko pride inštruktor, že na začetku še enkrat opozori na preciznost dela, predvsem pa natančno zastavi prvo vrsto. In potem je bistveno manj napak. Najlažje je narediti napako v prvi vrsti, če pa je ta pravilno položena, so poznejše napake manjše.

V bistvu ne smemo pozabiti, da je to tankoslojna gradnja.

Natančno tako. Lepilo med zidaki se nanaša v tankem sloju, sledijo tankoslojni ometi, vse je sistem gradnje. Ne smemo si privoščiti toplotnih mostov, debeloslojni ometi odpadejo in so nesmiselni. Ytong je sistem, od vogalnikov, preklad do vsega drugega. Rešitve so kot na dlani, samo uporabiti jih je treba. Celotna obdelava končnega zunanjega in notranjega zidu je tankoslojna, če pa bi ometavali, bi bila gradnja tudi dražja. Sedaj gradimo zunanje zidove s 40 centimetrov debelimi bloki, tako da ni potrebna dodatna izolacija, če pa gradimo v standardu pasivne gradnje, dodamo izolacijo, posebno priljubljene so Ytongove izolacijske plošče multipor. Strop je lahko hitro postavljen s sistemom montažnega stropa ytong. In še bi lahko našteval.

Koliko hiš iz ytonga zastavite na leto?

Vsak dan imam po eno inštruktorstvo, razen kadar pada dež. Vmes pride še kakšen montažni strop iz ytonga, sicer pa sem vse dni na terenu. Kar težko je prešteti vse hiše, ki jih zastavim v letu dni, kaj šele vse, ki sem jih v vsem tem času.

Kaj pomeni tako močna prisotnost proizvajalca materiala ob zidavi?

Pri gradnji je enostavno treba spoštovati njene zakonitosti. In mi s prvo vrsto ne zastavimo le zidu, ne gre le za res popolno ravnino. Gre tudi za to, da s to prvo vrsto zastavimo delo po standardih gradnje z ytongom in hkrati pripomoremo k organizaciji gradnje. Če tega ne bi bilo, bi številni graditelji zidali bistveno bolj po domače in napačno, vse napake pa bi drago plačali. Moram reči, da v vseh teh letih nisem enkrat samkrat doživel, da bi bil kakšen kupec nezadovoljen z materialom. Mislim, da v vsej Sloveniji ni niti enega, ki bi bil nezadovoljen z ytongom. Gradnja je tudi protipotresna, material je paroprepusten, to je lahka in čista gradnja, je, kot sem rekel, popoln sistem!

Pisan na kožo samograditeljem

Nekaj časa je bila gradnja v lastni režiji zelo priljubljena. Kako je s tem danes?

Lahko rečem, da jih je vse več. In tukaj smo našli skupen jezik. Ytong je pisan na kožo tudi samograditeljem, je enostavna gradnja in praktično se lahko vsak loti gradnje svoje hiše. Gradnjo je treba natančno zastaviti, potem pa se zlaga kot lego kocke, samo na »plajbo« in »vaservago« ne smete pozabiti ...

Kako pa je z uporabo tračnih žag? Samograditelji so včasih prepričani, da jih ne potrebujejo.

V podjetju jih imamo 24 in večina je praviloma ves čas na gradbiščih po vsej Sloveniji. S tračno žago dosežete precizen rez in je zato, ker je manj napačnih rezov, manj odpadka. Z žago krokodilko je mogoče rezati manjše kose, za gradnjo cele hiše pa absolutno priporočam tračno žago. Objekt mora biti lepo zgrajen, ne pa da fuge niso ravne in jih je potem treba zapolniti z lepilom. Poleg vsega je pri gradnji pomembna tudi hitrost in s tračno žago bistveno pospešimo delo. Čas pa je denar.

Verjetno ste se na gradbiščih srečali s številnimi prigodami.

Mnogimi. Najbolj mi je ostala v spominu gradnja nad Črnim Vrhom nad Idrijo. Komaj sem našel lokacijo, tako da me je moral lastnik novogradnje celo voditi s pomočjo telefona. Ko sem prišel, sem hitro, tako kot vedno, skočil iz avta in zagrabil orodje, češ začnimo. Lastnik pa se mi je nasmejal in rekel, da bomo najprej malicali in šele potem zidali. Malica je bila kraljevska, potem pa smo začeli delo. Lastnik ni niti enkrat vzel v roke blokov ytong, ampak je ves čas hodil okoli in igral na harmoniko. Če sem iskren, sem tako užival, da bi mu ob njegovem igranju sezidal kar celo hišo ...

Zaščitni lik

Vi niste samo inštruktor gradnje, ampak tudi pravi zaščitni lik Ytonga. Silvo iz Xelle. Nastopate na oglasnih panojih, ste demonstrator v filmih o gradnji, navzoči ste na sejmih – vedno v značilni rumeni barvi Ytonga. Vas ljudje prepoznajo tudi na cesti?

Seveda me in moram vam povedati, da mi to kar gode. Kajti takoj ko me nekdo prepozna, vem, da pozna tudi Ytong. Nedavno me je na avtocesti prehitel neki tujec in začel voziti ob meni. Vsa družina v avtomobilu se je smejala na vsa usta in kazala name ter na podobo zadaj na kombiju. Tam imam namreč na obeh straneh dostavnega vozila narisan svoj lik. Rumena kapa, rumena delovna obleka in vsi potem rečejo: »Poglej, Silvek iz Ytonga.«

Dejansko ste močno povezani s Xello in Ytongom.

To pa drži. V našem podjetju vsi čutimo posebno pripadnost do Ytonga.

Koliko pa imate še do upokojitve?

Dve leti.

Uf, kaj boste pa potem?

Kaj pa vem. Navajen sem delati in se bom težko kar tako upokojil, poleg tega sem tudi še kar pri moči. Bomo videli, kaj bo čas prinesel. Zagotovo pa bo moje življenje ostalo vsaj deloma še naprej povezano s Xello in Ytongom. Pa tudi, ali naj vsem, ki me bodo klicali po upokojitvi, rečem, naj pokličejo drugam? Vsak graditelj me lahko pokliče kadar koli in vedno pravim, da je bolje, da me petkrat zmotite zaradi malenkosti, kot pa enkrat nekaj narobe naredite. Veste, sem Silvek iz Ytonga, zaščitni znak podjetja in znamke. Najbolj pa sem ponosen na to, da sem s svojo zastavitvijo nekaj tisoč hiš ogromno prispeval h kakovosti gradnje na Slovenskem. Skupaj z Ytongom.