Gre za močan stroj in drugo žago po moči v Stihlovi ponudbi, kar govori samo po sebi o tem, da gre za stroj, namenjen profesionalcem, ki veliko podirajo debelejšo hlodovino, pa tudi drugim uporabnikom, ki potrebujejo najtežje in najmočnejši stroje za delo v gozdu. O moči in namenu te žage govori tudi podatek, da to isto žago generalni zastopnik Stihla v Sloveniji, podjetje Unicommerce, ponuja kupcem tudi v reševalni različici. S pomočjo omejevalnika globine reza jo namreč lahko uporabljamo tudi kot specialno reševalno žago.

Omenil sem Stihlov preverjen sistem izboljšav posameznih dobrih žag. Ostanejo v okvirju moči, delovne prostornine in teže, zamenjajo motor z varčnejšim in predvsem z manj izpušnimi plini, dodatno zmanjšajo tresljaje in hkrati popravijo manjše podrobnosti – kot bi poslušali pripombe gozdnih delavcev k določenim izdelkom. In več kot očitno jih, kar enostavno priča o dobri povezavi Stihla prek serviserjev z uporabniki.

stihl_283_1.jpg

Kratek test – 10 kubičnih metrov

Novo žago smo zares temeljito preizkusili, in sicer tako, da je naš sodelavec (Vili Novak iz Vavpče vasi, zasebni kmet) podrl in tudi oklestil 10 kubičnih metrov bukove hlodovine. Preizkusili smo jo kot žago za podiranje in tudi za klestenje. In kakšne so naše ugotovitve? Gre za odličen izdelek, zelo močan stroj, ki se ne ustraši še tako debelega drevesa, k čemur pripomore tudi 45 cm dolg meč. Seveda pa morate upoštevati relativno veliko težo, kar pomeni, da je žaga namenjena podiranju zares debele hlodovine. Kljub vsemu se žaga zaradi dobre uravnoteženosti dobro obnese tudi za klestenje, posebno debelejših vej, je pa spet res, da za obvladovanje take moči in teže potrebuje tudi uporabnik dokaj veliko moč. Ki je ima naš sodelavec Vili očitno dovolj.

Poglejmo nekatere spremembe in izboljšave, ki so zagotovo zanimive tudi za druge uporabnike motornih žag, kajti dejstvo je, da so številne rešitve žag uporabljene tako v segmentu najtežjih motornih profesionalnih žag kot tudi v razredih šibkejših in ne nazadnje pogosto tudi pri lahkih in večnamenskih žagah.

stihl_283_2.jpg

Izboljšave

Kakšne so novosti in izboljšave pri žagi stihl MS 461? Najprej je tu novi varčnejši motor 2-MIX z manj izpušnih plinov. Zakonski predpisi so namreč vse bolj strogi in tako morajo temu slediti tudi proizvajalci. Pri motornih žagah je to še nekoliko težje, kajti ob žaganju morajo delovati pod režimom polnega plina, kjer nastaja tudi največ izpušnih plinov. Tako so v stihl MS 461 uporabili motor 2-mix, ki s pomočjo nove štirikanalne tehnologije 1-v-4 še dodatno izboljša navor, za 20 odstotkov zmanjša porabo in kar za 50 odstotkov izpušne pline. Žaga je opremljena s sistemom ventilatorja in predfiltracije grobih delov, ki smo ga predstavili že pri drugih Stihlovih žagah, ki se odlično obnese posebno pri podiranju listavcev. Še dodatno za dobro prečiščevanje in enostavno uporabo poskrbi novi filter HD2 s filtrirnim materialom iz polietilena. Ta ima do 70 odstotkov manjše pore kot filtri iz flisa in poliamida, zato filtrira tudi najmanjše delce. Poleg tega je zelo odbojen za vodo in olje ter je njegovo čiščenje preprosto. Filtrirna kartuša se lahko odstrani in namesti brez orodja. Naj opozorimo uporabnike, da lahko podoben filter dobijo tudi za nekatere druge sodobne Stihlove žage in ga posebno priporočamo.

Pokrovi za rezervoarje, za katere ne potrebujete orodja, pa se vseeno dobro zapirajo, so pri Stihlu že tako in tako standard, so pa izboljšali tudi sistem vijakov pokrova motorja, ki so pritrjeni v pokrov in jih tako ne morete izgubiti, če se na primer lotite čiščenja v gozdu. So zelo praktični, pa tudi odlično držijo, kar je še posebno pomembno pri večjih frekvencah stroja, ki jih ta doseže pri največjih obremenitvah (2500 1/min. v prostem teku in kar 13500 1/min. z verigo in mečem). Posebej moramo omeniti še večjo režo med spodnjim delom žage in pokrovom na desni strani, ki skrbi za zračenje hladilnih reber motorja. Tok zraka namreč ventilator potiska okoli reber in na desni strani skozi omenjeno odprtino ven. Ker je bila ta pri modelu 460 premajhna, se je žaganje bolj nabiralo. Pri 461 je dovolj velika odprtina, je pa tudi izboljšan ventilator, čeprav je vsaj pri sečnji iglavcev še vedno treba občasno čistiti rebra, kajti v teh najtežjih pogojih ne pomagata še tak ventilator in še tako velika odprtina.

stihl_283_3.jpg

Ematic je zakon

Omeniti moram tudi sistem STIHL ematic, ki je sestavljen iz meča ematic, verige oilomatic in črpalke za olje z reguliranjem količine. Posebna zasnova meča in verige poskrbi za to, da pride vsaka kapljica olja za mazanje verige brez izgub natanko tja, kjer jo potrebujete. S tem se lahko poraba olja zmanjša tudi do 50 odstotkov, bistveno pa je tudi to, da uporabniku ni treba mazati koleščka na vrhu meča, ker za to poskrbi olje, ki prihaja po posebnem kanalu dejansko po vsem kanalu. Če Stihl v čem prekaša konkurenco, kar jo, potem jo še posebno s temi meči...

Profesionalna žaga MS 461 je opremljena tudi s stranskim napenjanjem na vijak (sistemi za hitro napenjanje so za največje profesionalne obremenitve manj primerni), dekompresijski ventil je seveda tudi obvezna oprema profesionalnih žag, pri Stihlu pa smo vedno znova navdušeni tudi nad ravnim dnom žage, ki zagotavlja, da žaga stoji naravnost tudi, ko jo odložite.

Zagotovo je to žaga, ki je namenjena zares pravim profesionalcem v najboljših letih in polni kondiciji, ki stalno sekajo debelo hlodovino. Ti bodo opazili, da je Stihlu uspelo še dodatno zmanjšati tresljaje, kar je izjemno pomembno. Žago MS 461 prodajajo v osnovnem kompletu, potem z gretjem uplinjača in ročaja, z zaokroženim ročajem z gretjem ali brez ter kot reševalno žago. Gretje ročaja je za profesionalne delavce še kako pomembno, saj so roke za tresljaje najbolj občutljive v hudem mrazu, tako da ga priporočamo. Edina pomanjkljivost, če temu lahko tako rečemo, te žage je ta, da je ne prodajajo tudi z dodatnim stikalom quick stop, ki še dodatno poveča varnost. Se pravi: odlična žaga, vendar le za najboljše in najmočnejše, ki potrebujejo žago za debelo hlodovino.