Orientacija oken

Ampak pojdimo po vrsti. Danes so sodobna okna vgrajena že v številna stanovanja, žal pa nemalokrat nimajo določenih dodatkov, ki bi omilili prodiranje vročine v prostor, ga zasenčili. Marsikdo je prepričan, da bo klimatska naprava tako in tako shladila prostor, dejstvo pa je, da boste s pomočjo zunanje žaluzije ali rolete močno zmanjšali porabo električne energije za hlajenje.
Praktično so z veliko izpostavljenostjo soncu najbolj obremenjena okna, obrnjena proti vzhodu, jugu in zahodu. Ampak tudi med njimi so razlike. Okna, obrnjena proti vzhodu, so bolj obremenjena s svetlobo, kajti zjutraj sonce še ne pripeka najbolj, tako da je pač treba poskrbeti za zasenčenje svetlobe, posebno če gre za spalnico.

dom301_sencila3.jpg

Vročini pa so najbolj izpostavljena okna, obrnjena proti jugu in zahodu, in pri njih so smiselni ter priporočljivi različni sistemi senčenja in hlajenja. Tukaj je več rešitev. Zelo eleganten je velik nadstrešek, ki poskrbi za to, da poletno visoko sonce ne segreva oziroma ne sije naravnost v prostore. Problem pa je to, da tak nadstrešek poskrbi za zasenčenje le oken v najvišjem nadstropju, ne pa tudi nižje. Pri nizkih individualnih hišah je to sprejemljivo, fiksne senčne nadstreške pa imajo nekateri objekti tudi nad okni v nižjih nadstropjih; take lahko vidimo na primer nad okni Pravne fakultete v Ljubljani ter tudi na vzhodnih in južnih oknih Onkološkega inštituta. Ampak taka senčila morajo biti pritrjena na fasadi, poleg tega so tudi relativno draga. Nikakor pa niso slaba, po njih pa se zgledujejo tudi nekatere tende in roloji, ki tečejo tik ob oknih in se jih v spodnjem delu umakne ven.

Rolete, screeni in žaluzije

Ena najbolj elegantnih in enostavnih rešitev za zasenčenje so rolete in žaluzije, prav tako tudi zunanji roloji ali screeni. Ob tem pa je treba vedeti dvoje. Rolete so bolj fiksne in kot take tudi, vsaj deloma, predstavljajo določeno dodatno varnost pred vlomilci, žaluzije so cenejše, roloji pa nekje vmes. Trajni relativno slabo zaščitijo prostor pred močno svetlobo, so pa idealni kot zaščita pred vročino. Ob tem je treba vedeti, da rolete, zunanji roloji in žaluzije močno zmanjšajo segrevanje notranjega prostora, in sicer s tem, da se vzpostavi obtok zraka ob steklu, ki ga hladi in preprečuje njegovo neposredno segrevanje. Pri roletah vam tudi zato svetujemo, da jih ob največji vročini ne zaprete popolnoma, tako da še obstaja tok zraka, ki potuje ob steklu, ki je pri žaluzijah, ki pa vseeno prepuščajo več sonca, najboljši. Ker so pač deloma odprte. Izbira je odvisna od vas, upoštevajte pa vse elemente odločanja, ki smo jih navedli.
Poglejmo še sisteme montaž. Poznamo pred- in nadokenske rolete. Predokenske rolete so lahko podometne ali nadometne. V predokenske rolete je možno integrirati tudi komarnik, ki ga priporočamo za vse bivalne prostore.

Nadokenske rolete obstajajo tudi v različnih sistemih, se pravi nadometni in podometni izvedbi, pri kateri pa je treba rešiti sistem servisnega odpiranja na spodnji strani roletne škatle. Praviloma se vgrajujejo pri vgradnji oken. Novih ali ob obnovi. Pri tem sistemu dosežemo najboljšo toplotno izolativnost, ki je vsaj pri starejših roletah in oknih nemalokrat sporna. Tukaj te težave ne boste zaznali.

Zunanje žaluzije so v preteklosti dobile prizvok manj vrednega senčila, predvsem zaradi slabe vgradnje, dejstvo pa je povsem drugačno. S kakovostnim zunanjim senčilom boste dosegli najboljše učinke glede prodiranja vročine v prostor. Pod senčilom namreč ves čas kroži tok zraka, ki hladi steklo in tako poleg osončenosti prostora prepreči in zmanjša tudi pregrevanje stekla, kar je temeljno pri zavarovanju prostora pred vročino. Zunanje žaluzije so senčila, pritrjena na zunanji strani oken ali fasade, s horizontalnimi lamelnim zastorom iz aluminijastih lamel. Način pritrjevanja in vodenja lamel je odločilnega pomena za stabilnost v različnih vremenskih razmerah, za arhitekturni videz ter kakovostno zaščito pred vremenskimi vplivi in radovednimi pogledi. Montaža se lahko izvede različno, med špalete, na fasado ali v pripravljeno odprtino pod fasado.

dom301_sencila1.jpg

Eden najugodnejših sistemov senčenja oken pa so zunanji roloji, screeni ali, kot jim rečejo pri Veluxu, zunanje mrežasto senčilo. Ta stane za strešna okna od 54 evrov naprej (odvisno od velikosti), je pa praktično pripomoček, ki bi moral biti sestavni člen skoraj vseh strešnih oken. Kar pomeni, da vam ga absolutno in 100-odstotno priporočamo, razen če nimate zunanjih rolet. Zunanje mrežasto senčilo zelo učinkovito zmanjša segrevanje stekla, poleg tega ni drago in se na strešno okno namesti povsem enostavno.

Notranja senčila

Poglejmo še sisteme na notranjih straneh oken, s tem, da moramo poudariti, da so to sistemi, ki vas bodo ščitili le pred nadležno svetlobo in deloma delujejo kot dodatni izolator. Poznamo notranje žaluzije, ki so zaradi možnosti uravnavanja svetlobe v prostoru posebno primerne za delovne prostore in igralnice. Pliseji so senčila iz zgubane tkanine v obliki harmonike, poleg zasenčevalne vloge pa so lahko zanimiv estetski dodatek k notranji opremi. Kakovostno nadstandardno notranje senčilo so lamelne zavese, to so vertikalno obešeni trakovi, ki se namestijo kot klasične zavese. Primerne so za poslovne in zasebne prostore, pri zasenčevanju velikih steklenih površin pa so skoraj nepogrešljive.

Pri strešnih oknih poznamo podobne rešitve, s tem, da so integrirani v okno (npr. žaluzije) ali pa so v sistemu roloja. V kombinaciji z zunanjim mrežastim senčilom dobimo zelo učinkovito senčenje, dodatno toplotno zaščito in prepreko pregrevanja prostora.

Komarniki

Zdaj pa še nekaj besed o komarnikih. Zagotovo je fizična prepreka daleč najboljša zaščita pred insekti. Saj, kaj pa je lepšega kot možnost, da imate zvečer odprto okno in prižgano luč? Prvič, prej boste shladili prostor, drugič, noben drug sistem proti komarjem, veščam in drugim nočnim žuželkam ni tako učinkovit in neškodljiv kot enostavna mreža na oknu.

Obstajajo različni sistemi montaže mrež kot zaščite pred insekti. Najbolj enostavni so fiksni komarniki – na tankem okvirju imamo pritrjeno mrežico proti komarjem. Nekateri prakticirajo tudi to, da na okno znotraj enostavno fiksno namestijo gosto mrežico. Ampak to ni najboljša rešitev. Rolo komarniki so lahko samostojni, lahko pa so integrirani v predokenskih ali nadokenskih roletah. Samostojni rolo se podobno kot roleta navije v ohišje, kjer ostane zaščiten pred atmosferskimi vplivi in skrit pred pogledi, ko ga ne uporabljate. Takšen komarnik se montira samostojno na zunanji strani na okvir okna in je verjetno ena najboljših in najbolj elegantnih rešitev za obstoječa okna. Na razpolago so tudi stranski roloji, ki se uporabljajo predvsem pri klasičnih in drsnih balkonskih vratih.
Kadar ima hiša ali stanovanje tudi rolete, je smiselno razmišljati o integriranih komarnikih v roletni omarici. To omogoča, da imate odprto okno, dvignjeno ali delno spuščeno roleto in hkrati zaščito pred mrčesom. V obdobju, ko ni insektov, pa ga lahko preprosto spustite navzgor v ohišje in ni viden. S tem preprečite poškodbe na mrežici in tudi to, da bi se na njej nabirala prah in umazanija. Spomladi pa komarnik spet preprosto aktivirate tako, da povlečete spodnji profil, ki je na mrežici, navzdol in ga ustavite na okenski polici s posebnimi zatiči.

Sistemi pri strešnih oknih so nekoliko drugačni. Komarnik se namreč namesti na notranji strani špalete in ni odvisen od velikosti okna, ampak potrebujete natančne mere špalete, sistem navijanja pa je rolo.

Komarji so zelo neprijetna nadloga, tako da vsekakor razmislite o integriranih komarnikih ali samostojnih rolojih – vsaj v sobah otrok, če drugje ne.
Za konec in samo za razmislek bodočim investitorjem, saj bomo o podrobnostih več spregovorili kdaj drugič: danes lastniki novih objektov ali ob popolnih obnovah pogosto vgradijo tudi inteligentno odpiranje in zapiranje oken ter upravljanje senčil.


Andrej Kek
Strokovno svetovanje: Arcont IP, Gornja Radgona; www.velux.si