Prireditev je vodila Mojca Mavec, veliko zanimanje gostov je zbudil ogled lesarskega oddelka v sklopu muzeja v Bistri, simbolično pa sta krajšo slovesnost začela oponašalca jelenjega ruka Klemen Šušteršič in Pavle Nered.

Podeljena priznanja

Sprejema, ki ga je kot gostiteljica vodila izvršna direktorica Unicommercea Marijana Dajčman, so se poleg zastopnikov in serviserjev udeležili še generalni direktor podjetja Unikomerc, d.d., iz Velike Gorice in direktor Unicommercea Zvonimir Böhm, predstavnik Stihla Hartmut Ausel, Fiskarsa Taija Felt, Vikinga Helmut Holtari, direktor Stihla Madžarske Gabor Bakon, direktor uvoznega podjetja Sulejman Mesut in drugi. Krajšo slovesnost so izkoristili tudi za podelitev priznanj pooblaščenim trgovcem in serviserjem, ki z Unicommerceem sodelujejo najdlje, priznanja pa so dobili M. Ž. Agromarket Trzin, Turopolje, d.o.o., Milavec Anton, s.p., Janez Lotrič, s.p., Sidro, d.o.o., Krško, Pil – impex, d.o.o., za posebno dolgoletno sodelovanje na področju predstavitev Stihlovih in Vikingovih ter Fiskarsovih proizvodov pa je Marijana Dajčman posebne zahvale podelila tudi podjetju Kmečki glas in prilogi Nedeljskega dnevnika in Dnevnika Moj dom.

unicommerce1.jpg

Poleg tega so posebno priznanje (v obliki kuverte, kot se spodobi) dobili tudi trije zaposleni, ki najdlje združujejo delo v Unicommerceu, to pa so: Ljuba Regina, Gregor Dežman in Ivan Poldan. Ob vsem tem je izvršna direktorica s ponosom povedala, da se je podjetje odločilo, da sodeluje kot sponzor pri ureditvi razsvetljave v muzeju, oddelku za gozdarstvo so poklonili tudi motorno žago MS 362, Marijana Dajčman pa je še posebno s ponosom povedala, da je njihovo podjetje tudi sponzor dveh športnikov, biatlonca Vasje Rupnika in zmagovalca svetovnega pokala v smučarskem krosu Filipa Flisarja, za katerega so prepričani, da bo osvojil medaljo v Sočiju in bo ta medalja tudi posebno priznanje za Unicommerce in podjetje Stihl.

Dvajset let rasti

Podjetje Unicommerce, d.o.o., je v lasti delniške družbe Unikomerc iz Velike Gorice na Hrvaškem. Blagovno znamko Stihl na slovenskem trgu zastopajo že dve desetletji. Le nekaj let po ustanovitvi so v prodajo sprejeli tudi STIHL-ov zeleni program, VIKING iz Avstrije, v letu 2008 pa v prodajo vključili še ročno orodje finskega proizvajalca FISKARS. Jugoslovanski trg je z izdelki znamke Stihl od leta 1959 oskrbovalo hrvaško podjetje Unikomerc s sedežem v Zagrebu. Podjetje je v drugih republikah poslovalo prek svojih predstavništev in prodajalo prek trgovskih hiš, osamosvojitev Slovenije pa je prinesla spremembo v organizacijski strukturi podjetja in predstavništvo se je prestrukturiralo v Unicommerce, d.o.o., Ljubljana s sedežem na Celovški cesti 143.

Po podpisu zastopniške pogodbe s podjetjem Stihl sta sledili vzpostavitev in pospešena širitev maloprodajne trgovsko-servisne mreže ter skladiščnih prostorov na slovenskem trgu, ostali pa so zvesti prodajni politiki Stihla prek pooblaščenih in strokovno usposobljenih trgovcev z lastnim servisom. Drugi pomembni mejnik v razvoju je pomenila selitev podjetja v obrtno-industrijsko cono Logatec, kamor so se v poslovno-skladiščni objekt preselili 4. junija 2004. Podjetje je takrat zaposlovalo 7 delavcev. Danes je v Unicommerceu zaposlenih devet delavcev, prodajna mreža pa obsega 29 pogodbenih trgovcev s servisom in dva pogodbena serviserja, ki na svojih 37 prodajnih mestih ponujajo paleto naprav STIHL, VIKING in FISKARS.

unicommerce2.jpg

Del uspeha Unicommercea gre zagotovo pripisati izdelkom tovarn, ki jih zastopajo, pa tudi celotni ekipi z zastopniki. Pa tudi nekdanjim direktorjem Slavko Klariču, Jožici Radič (pod njenim vodstvom je podjetje postalo ekskluzivni zastopnik Stihla v Sloveniji) in Ivanu Strletu, ki je izjemno povečal tržni delež podjetja, ki ga je vodil do upokojitve leta 2002. Takrat je postala izvršna direktorica Marijana Dajčman, ki jo je (in posredno s tem tudi celotno slovensko ekipo) na slovesnosti v svojem nagovoru nazorno in rahlo šaljivo opisal predstavnik Stihla Hartmut Ausel.

Povedal je, kako sta z Dajčmanovo imela enega prvih stikov zaradi nekih logističnih težav. Pogovor po telefonu se je začel mirno, ton pa se je zviševal in zviševal in na koncu sta se poslovila z natančno postavljenimi pogoji in brez odstopanja ter povzdignjenim glasom pri obeh. »Nisem bil morda užaljen, ampak sem sodelavcem komentiral, da iz te ženske in take ekipe, ki jo vodi ona, zagotovo še nekaj bo. In danes smo lahko na generalnega zastopnika Stihla v Sloveniji res več kot ponosni,« je povedal Ausel.