Običajno so nad bazenom še posebno navdušeni otroci in starejši, ki si želijo sprostiti utrujeno telo po napornem dnevu. Če nameravate bazen zgraditi sami ali morda razmišljate o nakupu hiše, zraven katere je domači bazen, je priporočljivo, da najprej pretehtate tako dobre kot slabe strani lastništva bazena.

Prednosti

Ni treba posebej omenjati, da je vrtni bazen v poletnih mesecih preprosto odličen dodatek vrtu. Čez poletje ga lahko uporabljate najmanj tri ali štiri mesece, če bazen ogrevate, pa lahko v njem plavate tudi vse leto. Tako lahko v njegovi okolici prirejate nepozabne zabave za prijatelje in sorodnike ter se v njem sproščate kot v zdravilišču v varnem zavetju doma. Bazen v okolici hiše vam omogoča, da prostor okoli njega zapolnite z zelenjem in pričarate občutek tropskih krajev.

vrtni_bazen_ima_tudi_pomanjkljivosti_2.jpg

Plavanje je aerobna aktivnost in dobra kardiovadba, ki povečuje kondicijo in izboljšuje zdravje. Če je na vrtu bazen, imate izjemno priložnost, da svoje telo ohranite v zavidljivi formi in utrdite mišice, kosti in sklepe. Vzdrževanje bazena vključuje več korakov, ki jih opravljate v različnih delih leta. Ker bazen uporablja vsa družina, lahko v postopek vzdrževanja vključite tudi starejše otroke in jih tako naučite odgovornosti.

Pomanjkljivosti

Kot bodoči lastnik vrtnega bazena se morate zavedati, da so stroški gradnje in vzdrževanja še vedno precej visoki in si jih ne more privoščiti vsak. Vzdrževanje bazena je lahko dolgočasno opravilo, ki zahteva veliko dela. Določene naloge za učinkovito vzdrževanje morate opraviti tedensko, druge pa mesečno, na pol leta in letno. Če zanemarite vzdrževanje, se v bazenu razvijejo bakterije in alge, ki onesnažujejo vodo in ogrožajo vaše zdravje. Skrbno je treba spremljati tudi ravnotežje kemikalij v vodi, v deževnem obdobju pa bazen potrebuje še dodatno pozornost.

vrtni_bazen_ima_tudi_pomanjkljivosti_3.jpg

Visoki so tudi stroški obratovanja bazena – kemikalije za razkuževanje vode, nadomestni deli ter ne nazadnje stroški za delovanje vodne črpalke in ogrevanje bazena so namreč drag zalogaj, ki vam lahko znatno povečajo mesečne stroške. Okoli bazena mora biti postavljena varnostna ograja, na vratih pa naj bo kakovostna ključavnica. Še posebno, če imate živali ali majhne otroke, ki ne znajo plavati, je  nujno zagotoviti popolno varnost v bazenu in okoli njega, da ne bo prišlo do nesreče.