Spletni mojster

Aplikacija vas najprej vpraša o vrsti zaščite (klasični premazi, olja), potem o tem, kje se nahaja element (zunaj stavbe, znotraj v vlažnem, znotraj v suhem), sledita vrsta elementa (tukaj je že več možnosti glede na prostor, v katerem je les) ter vrsta dela in vrsta lesa. Praktično vsa osnovna vprašanja, s pomočjo katerih boste dobili najboljšo rešitev oziroma, natančneje, najboljše rešitve, saj vam aplikacija predstavi različne rešitve glede na vnesene podatke, zelo zanimiv pa je tudi izračun porabe, ki bo zagotovo bistveno bolj natančen kot še pri takem mojstru oziroma prodajalcu v trgovini. Aplikacija vas bo namreč vprašala tudi za stanje obdelave lesa (dobro obdelan, srednje, slabo). In potem samo še pritisnite košaro ali pa si natisnete predloge in se odpravite v trgovino.Skratka sistem, ki ga moramo samo pohvaliti in bi ga že težko izboljšali. Mogoče bi bilo za kakšnega občasnega uporabnika koristno v predlogu izbire kombinacij barv napisati morda še to, kakšno razredčilo priporočajo za pranje čopičev, morda bi kdo pomislil še na kakšne dodatne nasvete – ampak potem bi to že predstavljalo preobširno množico podatkov, tako da vam za čiščenje čopičev, pa tudi njihovo izbiro, še vedno priporočamo, da malo bolj pogledate ponudbo. Pri razredčilih pa tako in tako ni mogoče veliko filozofirati.

Čiščenje čopičev

Za čiščenje čopičev po barvanju z lazurnimi premazi na osnovi topil vam priporočamo Belsol, za čiščenje čopičev po barvanju z barvami na vodni osnovi pa se tako in tako ve, kaj je najbolj učinkovito: voda z rahlim dodatkom čistila za posodo.
Za konec pa še nasvet, kako očistimo čopiče. Po končani uporabi čopič najprej obrišemo s suho krpo. Potem v posodo s širšim dnom nalijemo do pol centimetra razredčila in čopič pritiskamo, da se razredčilo vpije. In ga spet odcedimo ter obrišemo. Postopek ponavljamo, dokler čistilo ne ostane povsem čisto.

Če smo uporabljali barvo na vodni osnovi, operemo čopič v mlačni vodi z milnico ali drugim čistilom za posodo. Vodo zamenjamo tolikokrat, dokler ne izteka čista, nazadnje pa ga speremo še pod tekočo vodo, otresemo in obrišemo s suho krpo. Včasih ga je koristno tudi počesati, s čimer odstranimo še vse druge nečistoče.

Čopiči morda res niso zelo dragi, ampak če boste po vsakem barvanju morali kupiti novega, boste kaj hitro ugotovili, da sploh niso poceni, predvsem pa: dober mojster se tudi po odnosu do orodja spozna.