Najprej si oglejte prostor in se odločite, kaj sploh želite s tapetami v njem doseči. Ustvarite lahko na primer večji občutek globine, da je videti bolj prostorna, dodate dramatični efekt ali poenostavite podobo (pre)zapolnjene sobe.

Tapete v dnevni sobi in spalnici

Možnosti za izbor tapet so številne, razlikujejo pa se predvsem glede nato, v kateri prostor jih boste umestili. Dnevna soba je bolj prometno območje za druženje in kraj za zabavo, zato naj bo zabavna, barvita, vzorci na stenah pa lepi in elegantni. Brez strahu lahko uporabite tudi večje število sorodnih vzorcev, ki so si vsaj po eni barvi, stilu ali obliki podobni.

tapete_v_spanici_b.jpg

V spalnici je nekoliko drugače, saj gre za prostor, namenjen sprostitvi. Zaradi tega stene ovijte v preproste nevtralne odtenke, na primer pastelne tone. Tapete se lahko ponašajo s cvetličnim, geometrijskim ali drugim želenim motivom, ki hkrati deluje sproščujoče in osvežujoče. Navdih lahko poiščete tudi v naravi in si omislite fototapete s slikami pokrajine ali živali.

V kuhinji in delovni sobi

Če želite okrasiti stene v kuhinji, se svobodno poigrajte z barvami in vzorci ter ustvarite nekaj osebnega, veselega in pomirjujočega. Prevladujočo belino v kuhinji razbijte z drznimi barvnimi poudarki in geometrijskim dizajnom, medtem ko se cvetličnim vzorcem raje izognite. Zelo dobra izbira so tapete s črnobelim motivom in sodobnim dizajnom.

domaca_pisarna_s_tapetami.jpg

Bolj premišljeno se morate izbora tapet lotiti v domači delovni sobi. Živahni motivi ali vzorci ne pridejo v poštev, saj mora pisarna že na prvi pogled delovati profesionalno, enostavno in funkcionalno, kolikor je le mogoče. Odločite se za tapete s preprostimi barvami in vzorci, ki pa imajo zanimivo,  drugačno teksturo. Nalepite jih le na eno steno, medtem ko druge pustite prazne.

Več idej, kako lahko v različnih prostorih uporabite tapete, pa si oglejte v fotogaleriji.