Vsekakor posebno pozornost za začetek namenite lokaciji glavnega vhoda. Predsoba naj vodi v srce doma, vhodna vrata pa naj se odpirajo v svetel in dovolj prostoren hodnik. Če ob odprtju vrat zagledate temačno stopnišče ali dolg hodnik, je to na pogled zelo neprivlačno, obenem pa imate občutek, kot da je takšno celo bivališče.

Določite število spalnic in kopalnic

Zatem se odločite, koliko spalnic in kopalnic boste potrebovali. Število spalnic naj bo odvisno od števila družinskih članov, če imate prostor, pa lahko določite še dodatno sobo za prenočitev gostov. Priporočamo vam, da v kolikor je le mogoče, izberete več kot eno samo kopalnico – zraven večje glavne kopalnice si lahko omislite tudi eno ali dve manjši kopalnici zraven spalnic. Z velikostjo tako spalnic kot kopalnic vam ni treba pretiravati, saj boste večino prostega časa verjetno preživeli v dnevnih prostorih. Glavno spalnico za lažji dostop v vseh življenjskih obdobjih namestite v pritličje, medtem ko druge sobe v višje ležeče nadstropje.

nacrt_bivalnih_prostorov.jpg

Velikost kuhinje, dnevne sobe in jedilnice

V primeru, da imate veliko družino, boste potrebovali večji kuhinjski prostor. Odločite se lahko na primer za manjši kuhinjski otok, ki vam bo služil tudi za obedovanje ali pisanje domačih nalog. Velikost jedilnice prilagodite velikosti družine, upoštevajte pa tudi, da boste občasno poleg družinskih članov morali za mizo sprejeti tudi goste. Če se odločite za manjšo jedilnico, ločeno od kuhinje, naj bo večja dnevna soba, saj boste lahko tu gostili goste. Dnevna soba naj ima dovolj prostora za igranje otrok, če jih imate, sprejme pa naj vsaj dve zofi.

Odprt načrt prostorov ali več ločenih sob?

V primeru, da gradite manjšo hišo ali imate večje število sorodnikov, ki se pri vas občasno zberejo, vam svetujemo, da izberete odprt načrt prostorov. Kuhinjo, jedilnico in dnevno sobo združite v en odprt prostor, ki je samo vizualno razdeljen na več območij. Tako boste lahko v isti sobi gostili tudi več kot petnajst ljudi naenkrat. Po drugi strani pa lahko združite le kuhinjo in jedilnico, medtem ko dnevno sobo ločite od prvih dveh – če se odločite vse omenjene sobe med seboj fizično ločiti, pa poskrbite, da imate dovolj prostora, saj bodo v nasprotnem primeru prostori videti majhni in utesnjeni.

odprt_nacrt_bivalnih_prostorov.jpg

Razporeditev oken

Določite, kje želite, da so vgrajena okna, in kam želite, da so usmerjena. Če imate na južni strani vrt, tam namestite večja okna, skozi katera boste lahko občudovali naravo, drugače pa naj bo več oken tam, kjer se pogled odpre proti goram, gozdu ali travniku, ne nasproti sosedovi hiši. Priporočamo vam, da na tisti strani, ki ponuja sproščujoč razgled, postavite dnevno sobo, jedilnico in kuhinjo. Vseeno pa je dobro pri razporejanju prostorov upoštevati tudi smeri neba in potek sonca.

Prostori za shranjevanje

Posebno pozornost namenite določanju prostorov za shranjevanje predmetov v domu. Zagotoviti morate manjši prostorček za hrambo reči zraven hodnika, na podstrešju ali denimo v kletnih prostorih. Vprašajte se tudi, ali si lahko privoščite cel prostor za shrambo zraven kuhinje ali bi bilo morda boljše, če shrambo vgradite v zidno nišo. Med drugim pazite še na obliko sob, saj boste težko razporedili pohištvo v nenavadno oblikovanem prostoru.