Okna

Okna avtomatsko povečajo sobo, saj nam pogled seže skozi steno, v zunanji prostor. Okna lahko pustite nezasenčena ali pa jih okrasite z zavesami v barvi stene. Če želite, da je okno videti višje, zavese obesite tik pod strop, če želite, da je videti širše, pa naj segajo pod okenski okvir.

img_5421.JPG

Predsoba

Če imate zelo majhno predsobo, vanjo nikar ne tlačite ogromne omare. Na steno raje namestite polico. Nanjo položite vazo z rožami in košaro za odlaganje ključev, pošte in drugih predmetov, po želji lahko tudi umetniško delo, za odlaganje garderobe pa kupite stoječi obešalnik.

Večnamenskost

Če je vaša hiša premajhna za vse vaše potrebe, uredite prostor tako, da bo služil več namenom. Dnevno sobo opremite tako, da bodo lahko v njej prespali tudi vaši gostje. Kupite širši ali raztegljivi kavč in dve manjši klubski mizici, ki jih boste lahko po potrebi umaknili in gostu dali nekoliko več prostora.

Pohištvo

Majhne sobe opremite z nizkim pohištvom ali s pohištvom z nogami. Kupite takšnega, ki ga boste lahko po potrebi brez težav premaknili. Otomane so odlične za opremo majhnega prostora, saj jih lahko uporabimo tako za mizico kot za sedenje. Pohištvo odmaknite od sten. Tako boste sobi dali občutek globine in večje prostornosti, in to ne glede na to, ali je vaše pohištvo čistih linij in na nogah ali pa je oblazinjeno in leži na tleh.

Vse, kar priteguje pozornost, je neke vrste ovira. Če objekt nezaželene pozornosti odstranite,  boste povečali občutek prostornosti. To lahko storite z enotno barvo sobe ali s steklom. Miza s stekleno površino vizualno izgine in odpre prostor, da je ta videti večji. Transparentna površina zelo lepo odseva tudi mizno dekoracijo. Majhno sobo opremite s pohištvom mehkih in okroglih linij - delovala bo veliko bolj udobno.

Barve

Svetle barve "odprejo" sobo, temne pa jo naredijo udobnejšo. Če jo želite narediti prostornejšo, jo odenite v belo barvo. Ta namreč odbija svetlobo, zato je soba videti svetla in prostorna. Stene, zavesa, pohištvo … vse naj bo belo. Za kontrast poskrbite z rjavo kavno mizico in lesenim podom. Če ste ljubitelj barv, stene sobe prebarvajte v svetel odtenek, opremite pa jo z belim pohištvom. Dodajte še nekaj dekorativnih predmetov v barvi stene.

Preveč barv v majhnem prostoru lahko deluje kaotično. Izberite nekaj svojih najljubših in prostor opremite z njimi. Klubska mizica, preproga in knjižna polica naj bodo v eni barvi, sedežna garnitura pa v drugi. Prostor poživite z barvitimi okrasnimi blazinami in dekorativnimi predmeti v največ treh barvah.

12809_smallspace.JPG

Če je v prostoru oprema, ki priteguje pozornost, denimo kamin, ga prebarvajte v barvo stene, sicer bo preveč izstopal. Sobo lahko vizualno povečate tudi, če steno prepleskate s horizontalnimi črtami. Uporabite svetle barve in zelo podobne tone, tako da so črte vidne, a vizualno ne razbijejo prostora.

"Dodajanje" višine

Sobo vizualno povišate, če ji dodate vertikalne linije, ki bodo pogled usmerile od tal proti vrhu. Za spalnico je idealna postelja z visokimi stebri. Stene naj bodo prepleskane v mehkih tonih. Enak učinek boste dosegli tudi, če boste umetniška dela obesili proti stropu ali pa ga dekorirali.

Ogledala

Majhen prostor boste vizualno povečali tudi, če boste vanj namestili večje ogledalo z dekorativnim okvirjem. Podoben učinek boste dosegli z manjšim ogledalom, a bo večje poskrbelo za več dramatičnosti, saj odseval veliko večjo površino.

mirror_shelf.JPG

Vzorci

Preveč vzorcev na majhnem prostoru ustvarja zmedo. Odločite se za enega in z njim okrasite vzglavnik nad posteljo ter okna. Stene, pohištvo in posteljnina naj bodo v barvi vzorca.

Dekoracija

Dekoracija prostoru doda osebno noto. A preveč okrasnih predmetov sobo naredi preveč natrpano. Izberite nekaj kosov, ki se podajo k opremi sobe in jih razstavite na mestih, kot so kavna mizica, kamin ipd. Če boste dekorativne predmete razporedili po sobi, naj bodo stene preproste in umirjenih barv, da je pozornost usmerjena na predmete. Če želite poudariti njihovo obliko in teksturo naj bodo nevtralnih in monokromatskih barv. Prostor vizualno povečate tudi z veliko umetniško sliko, a pazite, da ni preveč barvita.

Vabimo vas, da več idej za opremljanje majhnih prostorov poiščete v naši fotogaleriji.