Bambus

Bambus je raznovrsten material. Uporabljamo ga tako pri gradnji kot v dekorativne namene. Iz njega je možno ustvariti umetnine, pohištvo in notranjo dekoracijo. Če je še pred časom bilo nenavadno, če smo bambusovo pohištvo postavili v interjer, danes temu ni več tako. Z bambusom namreč v domače okolje vnesemo košček narave. Lahko se odločite za bambusove stole, mizo, zavese, senčila, tapete …

modern_interior_with_bamboo.jpg

Soba z bambusovim rolojem na oknih bo delovala veliko topleje, vanj pa boste z njim vnesli tudi nekaj eksotike. Poleti je prostor zaradi njega veliko hladnejši, saj rolo odbije (pre)vroče sončne žarke, pozimi pa toplejši, saj takrat toploto zadrži. Poleg tega bo vaš prostor z njimi tudi nekoliko bolj tih, saj bambus zvočno izolira hrup od zunaj. Zato so bambusova senčila še posebej primerna za spalnice, lahko pa jih uporabite tudi v kopalnici.

Bambusova senčila so lahko manj ali bolj prosojna, po navadi pa so narejena pa so iz prepleta trsa, jute, lesa in bambusa. Na voljo so tudi pregrade iz bambusa, s katerimi lahko na zelo eleganten in eksotičen način pregradite eno sobo v dve ali pa zgolj poskrbite za kanček zasebnosti.

Ratan

Ratan je podoben vinski trti. Ovija se okoli druge vegetacije in ima za razliko od bambusa notranje jedro, se prav,i da to ni votlo tako kot pri bambusu. Zunanji del vej je zelo trd in obstojen, notranji pa mehak in porozen. Ratan pogosto uporabljamo za izdelavo pohištva in košar. Če je razrezan na posamezne dele, pa ga lahko za izdelavo pohištva uporabimo enako kot les. Zaradi svoje obstojnosti in odpornosti na lomljenje ratanove veje pogosto uporabljajo tudi za izdelavo raznovrstnih umetnin.

rattan_001.jpg

Pohištvo iz ratana je pogosto dopolnjeno z blazinami, zato morate nekaj pozornosti pri nakupu nameniti tudi njim. Pri tem vedno stremite k temu, da izberete pohištvo, ki bo v interjerju delovalo elegantno. Najbolje je, da izberete pohištvo klasičnega videza, ki je prebarvano kot les. Za okrasitev lahko uporabite tudi samo bambusove oziroma ratanove palčke. Postavite jih v lične vaze ali posode.