Zibelka

Pri nakupu zibelke pazite, da med letvicami ni več kot šest centimetrov razmika. Če je razmik večji, se lahko malček izmuzne ven ali pa se zatakne med njimi in se zaduši. Če ste že kupili zibelko in ugotovili, da je razmik med letvicami preširok, stranice zibelke ovijte s tkanino. Kupite zibelko brez štrlečih vogalov. Nanje se namreč lahko otrok natakne z oblačili. Odvijte jih ali pa jih porežite.

Vzmetnica naj se lepo prilega v zibelko. Otrok se namreč lahko zaduši, če se njegova glava ali telo zatakneta med vzmetnico in stranico zibelke. Med vzmetnico in stranico ne sme biti za več kot za dva prsta prostora. Če je prostora več, ga zapolnite z zvitimi brisačami. Ko je otrok že toliko star, da se lahko sam dvigne, iz zibelke umaknite vse blazine in igrače, tudi tiste nad zibelko. Malček namreč lahko stopi na predmete ali pa jih uporabi in z njihovo pomočjo zleze iz posteljice, pri čemer se lahko hudo poškoduje.

stanley_crib.jpg

Spalnica

V spalnici ne sme biti nobenih kablov, v katere bi se lahko zapletel otrok. Zibelko odmaknite od vseh električnih kablov in vrvi zaves. Porežite jih ali pa jih zavežite tako visoko, da jih otrok ne bo mogel doseči. Igrače nad zibelko namestite tako, da niso v malčkovem dosegu. Vse morebitne vrvice na igračah in na dudi porežite.

Kuhinja

Ko kuhate hrano, ročaje posod obrnite proti steni. Posode prekrijte s pokrovkami. Vročo hrano in pijačo postavite izven dosega otrok in vedno stran od roba pulta ali mize. Nože in druge ostre predmete hranite izven dosega otrok ali pa jih zaklenite ali hranite v predalih ali omaricah, ki jih otrok ne more odpreti. Kable gospodinjskih aparatov zvijte skupaj in jih hranite izven dosega otroških ročic.

Zdravila in nevarne snovi

Zdravila, vitamine, čistilna sredstva in druge nevarne snovi hranite v zaklenjenih omaricah. Otroci ne poznajo razlike med zdravilom in bomboni. Če otrok pogoltne nekaj, česar ne bi smel, takoj pokličite reševalce.

Kopalnica

Otroci se lahko utopijo v zelo malo vode, zato jih med kopanjem vedno imejte pod nadzorom. Nikoli jih niti za minuto ne pustite same z drugim otrokom, tudi če je ta nekoliko starejši. Če se morate oglasiti na telefon ali odpreti vrata, otroka vzemite s seboj. Vedno preverite temperaturo vode, preden položite otroka vanjo. Manjši otroci imajo nežnejšo kožo in se lahko v (pre)vroči vodi zelo hitro opečejo. Najlažje boste ustreznost temperature preverili, če boste vanj pomočili svoj komolec. Električne naprave, kot so sušilniki za lase, hranite stran od vode. Če jih ne uporabljate, jih iztaknite iz vtičnice. Če vam prižgani po nesreči padejo v umivalnik ali kad, vas lahko strese ali celo ubije električni tok.

Igrače

Ko kupujete igrače, bodite pozorni na oznake. Glejte, da so kakovostno izdelane in primerne za otrokovo starost. Pazite, da nimajo ostrih robov, majhnih delčkov ali ostrih konic. Majhni otroci igračo vlečejo in zvijajo. Preglejte, da so vsi deli dobro pritrjeni skupaj. Preverite, da ne vsebujejo strupenih snovi, saj bodo skoraj zagotovo pristali v njihovih ustih. Priporočljivo je, da so igrače narejene iz pralnega materiala. Frnikol, žog in drugih igrač s premerom manj kot 4,5 centimetra in velikosti manj kot 5 centimetrov ne kupujte, saj se lahko otrok z njimi zaduši, če jih pogoltne. Igrače, namenjene starejšim otrokom, hranite izven dosega dojenčkov.

pawstoys_grooming_final.jpg

Rastline

Tudi rastline naj bodo na mestih, ki jih otok ne more doseči. Nekatere so namreč strupene. Preverite!

Stopnice

Na vrh in dno stopnic namestite ograjo. Ne kupujte take z močno razmaknjenimi rešetkami, saj se lahko malček zatakne mednje.

Okna

Otrokom ne dovolite v bližino oken. Če je treba, jih zavarujte z rešetkami. Stole in drugo pohištvo odmaknite izpod oken, tako da otrok ne more do njih.

Drugi nasveti

Plastične vrečke in balone vedno shranjujte izven dosega otrok. Električne vtikače in vtičnice prekrijte z zaščitnim plastičnim pokrovom.