Za zaščito pred sončnimi žarki in ne nazadnje dežjem lahko izberete poceni senčnik večjih dimenzij, ki ga lahko veselo premikate naokoli. Barvo in vzorce na senčniku prilagodite barvam, ki jih najdete v okolici svojega doma. V primeru, da senčnika nimate ali nočete, lahko namesto njega za začasno senco in zaščito pred radovednimi sosedi uporabite tudi običajno rjuho ali odejo, ki jo napnite čez vrv, na kateri denimo sušite perilo.

vrtni_paviljon_n.jpg

Vrtni paviljon ali pergola?

Zelo privlačna izbira, s katero si zagotovite senco in zavetje pred drugimi vremenskimi vplivi, je postavitev vrtnega paviljona, ki je lahko pritrjen na podlago ali pa ima možnost, da ga po končani sezoni pospravite in odstranite z vrta. Paviljon je lahko izdelan iz različnih materialov, od lesenega okvirja do plastičnega ali kovinskega okvirja. Poleg tega je lahko v paviljon vgrajena klasična streha s strešniki ali pa je čez ogrodje napeto samo platno. Če boste mizo s klopmi v paviljonu uporabljali tudi pozimi, potem mora strešna kritina ali ponjava prenesti snežno obremenitev.

pergola_na_vrtu.jpg

Pergola je prav tako izvrsten kraj za posedanje in uživanje obrokov na prostem. Večina pergol je izdelanih iz lesa, a to ni zapoved, ki bi se je morali držati. Naredite jo lahko iz katerega koli materiala. Večina pergol ima sicer ravne strehe, a to ne pomeni, da bi morali takšno imeti tudi vi. S polkrožno boste zagotovo poželi veliko navdušenja in pohval vaših gostov. Pergola se lahko tudi drži hiše ali ograje oziroma je njen podaljšek, čez njeno streho pa namestite rastline plezalke.

ideal_2_copy2.jpg

Tenda za balkon?

V primeru, da živite v urbanem okolju, kjer nimate vrta, imate pa balkon, lahko na balkon namestite klasično tendo na daljinsko upravljanje. Le-to lahko pritrdite tudi na steno nad teraso, saj jo boste po potrebi zlahka zložili in pospravili. Pri ustvarjanju zavetja posebno pozornost namenite poti sonca in prehodu iz enega letnega časa v drugega, še posebno, ko sonce po nebu potuje pod nižjim kotom.