Samočistilna delovna površina in mikrovalka, ki zazna bakterije v hrani

Guruji podjetja General Electric so iznašli samočistilno delovno površino in mikrovalovno pečico, ki zazna bakterije v hrani. Vse za vas, potrošnike, da boste še bolj uživali v pripravi hrane ter v čistoči in funkcionalnosti svoje nove kuhinje.

ikea_skarp_plain.jpg

Simbioza človeka in tehnologije

Kuhinjske naprave so vedno bolj avtomatizirane in povezane med seboj, postajajo pa tudi vse bolj varčne. Vse za hitrejše, enostavnejše in učinkovitejše ravnanje z živili – od skladiščenja do priprave in uživanja. Lep primer opisanega je voda, namenjena za pomivalni stroj, ki se greje s toploto, ki jo oddaja kuhinjski štedilnik.

Gospodinja prihodnosti bo morda lahko kmalu prišla v prostor, na LCD-zaslonu preverila stanje in delovanje naprav in pregledala, kaj se skriva v hladilniku, ne da bi tega sploh odprla (prek RFID-čipa, vgrajenega v embalažo živil).

future_kitchen_3.jpg

Priprava hrane s halogenom

Največji izziv za razvojne inženirje ta čas predstavlja komponenta z najmanjšim tehnološkim dosegom – štedilnik. Digitalna kuhinja prihodnosti naj bi namreč čim manj trošila energijo in čas – plin in odprti ogenj pa nekako ne sodita v ta koncept. Po drugi strani pa je tudi električna energija relativno neprimerna, saj za termično obdelavo živil potrebuje precej več časa od plina. Zato so pri General Electricu izumili poseben koncentriran halogen, ki hrano skuha tudi do osemkrat hitreje kot konvencionalni plin ali električna energija. Poleg tega se izgubi manj toplotne energije, halogenske pečice pa so tudi povsem ravne in zato veliko bolj primerne za čisti, minimalistični moderni stil opreme.

Najprej pa bo moralo priti do premika v razmišljanju. Dokler nam namreč lepo služijo današnje tehnološke rešitve, le redko kdo vidi razlog za tako drastično (in po navadi vsaj v prvih letih novitete drago) spremembo.