Kako izberete primerni material za delovno površino v kuhinji, smo pred kratkim že pisali, danes pa si poglejmo, kako se uspešno lotite njihovega popravila. Ob večjih poškodbah pultov v kuhinji boste seveda morali na pomoč poklicati strokovno pomoč, medtem ko se manjših popravil zlahka lotite kar sami. V nadaljevanju si preberite, kako najhitreje osvežite podobo laminatnih, granitnih, lesenih, marmornih in pultov iz nerjavečega jekla.

Laminatni kuhinjski pulti

Laminatni kuhinjski pulti so ena najcenejših možnosti, ko izbirate pulte za kuhinjo, na voljo pa so v široki paleti barv in končnih podob. Kljub temu pa so tudi najmanj trpežni, saj niso odporni na toploto in opekline, obenem pa se zelo hitro opraskajo. Kako jih torej popraviti? Najprej morate seveda pulte očistiti z alkoholom, jih obrisati z mehko krpo in počakati, da se posušijo. Zatem poškodovano površino zakrpajte s pasto za popravilo poškodb ter razpok v parketih in laminatih. Pasto s strgalom preprosto zravnajte s površino in pustite en dan, da se posuši. Madeže lahko prekrijete tudi z barvanjem, če imate bele pulte, pa na madež nanesite nekaj belila.

lesen_pult_v_kuhinji.jpg

Leseni pulti

Okolju prijazni kuhinjski pulti iz lesa so privlačni na videz, čeprav se hitro opraskajo ali pa jih poškodujeta voda in vročina. Zaradi tega preventivno preprečite nastanek madežev, razlitje tekočin in stik z visokimi temperaturami, in sicer z nanosom zaščitnega oljnega premaza za les. Morebitne ureznine in praske odstranite z brusnim papirjem, s katerim pobrusite površino, ali pa za popravilo uporabite tesnilno maso.

Granitni kuhinjski pulti

Granit je najtrdnejši material za izdelavo delovnih površin, zato ga lahko najdemo v marsikaterem domu. Preden se lotite popravila tovrstnih pultov, ocenite, kakšen tip škode je na njih nastal. Gre za madeže, praske ali morda bolj globoke razpoke? Manjše razpoke lahko zakrpate sami – s tesnilom ali maskirnimi trakovi. Večje razpoke pa boste morali po drugi strani prepustiti strokovnjaku.

marmornat_pult_v_kuhinji_3.jpg

Marmorni pulti

Marmor ima podobne lastnosti kot granit, čeprav je močnejši in trpežnejši, v primerjavi z drugimi možnostmi pa je tudi precej drag. Olje, kisla hrana, obarvana živila in začimbe lahko na marmornih pultih razbarvane madeže, zato preprečite razbarvanje z uporabo tesnilnih izdelkov. Manjše praske očistite, jih posušite in odpravite z uporabo grobega brusnega papirja ali jeklene volne. Po brušenju površino še enkrat temeljito očistite in nanjo nanesite voščeno kremo.

Pulti iz nerjavečega jekla

Nerjaveče jeklo je odporno na vročino, trpežno in enostavno za čiščenje. Vseeno pa se na njem lahko pojavijo tudi praske in udrtine. V tem primeru jeklo najprej očistite z vlažno krpo in počakajte, da se posuši, nato pa s krpo iz mikrovlaken nanesite sloj zaščitnega laka za nerjaveče jeklo. Z živahnim drgnjenjem lahko prav tako vzdržujete prvotno podobo površine, saj ohranite sijaj.