Beseda bo tekla o rastlinah za »takojšnji učinek«. O takih torej, ki so že ob nakupu tako velike in lepe, da z njimi popestrimo kotiček vrta prvi trenutek, ko jih tja postavimo. Če je njihova lepota cvet, že ob nakupu bogato cvetijo (dalije, grmaste marjete, hortenzije, lepe očke in druge). Če je njihova lepota list, so ob nakupu dovolj velike, da se izrazi lepota listov (hoste ali funkije, hojerhere ali zlati dež, japonski javorji). Nekatere so lepe, ko cvetijo, pa tudi takrat, ko ne cvetijo (rožmarin, sivka, številne okrasne trave, santolina, okrasni žajblji). Rastline za takojšnji učinek so lahko trajnice, enoletnice, pa tudi grmovnice in drevesa. Pomembno je, da izberemo lonce iz iste »družine«. Seveda so lahko različno veliki, a morajo biti iz enakega
materiala. Rjavi, okrogli, glinasti lonci ne gredo skupaj z modernimi, črnimi ali sivimi lonci iz »pihane« plastike. A to je le en primer.

Zakaj torej velike rastline v velikih loncih, vam pove že naslov članka – da dosežemo velik učinek z majhnim številom rastlin. Mnogi nimajo časa, da bi zalivali in skrbeli za polne balkone ter polna okna rož. Nekateri tega tudi fizično ne zmorejo več. Tretjim se zdi lepše, če v zeleno okolje postavijo nekaj večjih loncev in jih zasadijo z nekoliko večjimi rastlinami, da že takoj »nekaj izgleda«. Če imamo vrt v senci ali polsenci in želimo z večjimi lonci popestriti senčen prostor, posadimo v lonce hoste ali funkije, japonske javorje, hojhere ali zlati dež, astilbe, hortenzije, lahko pa tudi rododendrone. Najbolj trajen učinek dosežemo z japonskimi javorji, hortenzijami in hostami Na močnem soncu izberemo mediteransko vzdušje. V lonce zasadimo večje sivke, rožmarine (lahko tudi na deblu), santolino (odganja komarje), oljko, afriško marjetko (Euryops).

V takem okolju dobro uspeva tudi večina okrasnih trav (pampaška trava, kitajski trstikovec – Mischanthus; rdečelistna perjanka – Pennisetum rubrum, biljnico – Festuca,…). Pri normalni sončni legi, brez izrazite sončne pripeke, v večje lonce posadimo vse tiste rastline, ki prenašajo izrazito sončne lege, pa tudi dalije, lepe očke (Coreopsis – trajnica), gajlardijo (lepa cvetoča trajnica), pisani šaš (Carex) in še druge vrste okrasnih trav.
Rastline v večjih loncih postavimo ob vhod, na teraso, balkon, tlakovano dvorišče, ob sedežno garnituro itd. Z njimi je malo dela, saj dve ali tri rastline ne zahtevajo veliko časa za oskrbo. Ker so vedno ne dosegu roke, hitro opazimo, ali je s katero kaj narobe.

Več nasvetov na: http://www.semenarna.si/