Fiskarsov ročni sveder je sicer bolj rešitev v sili, a je tudi z njim mogoče izvrtati številne luknje, tako da je to zagotovo pripomoček, brez katerega številni lastniki večjih površin ne morejo biti.

obe.jpg

V zemljo je namreč večkrat treba izvrtati luknje, ročni sveder sodi na tako rekoč vsako kmetijo, motorni vrtalnik pa je za občasne uporabnike predrag. Predrag glede na uporabo, saj njegov nakup za te namene ni smiseln. Gradbinci se seveda postavljanja ograj ne bodo lotili z ročnim svedrom, motorni vrtalnik za eno osebo, ki lahko kljub majhnosti konkurira večjim, pa je zlata sredina med ročnimi in težkimi vrtalniki. 
 

rocnanakamnu.jpg

Stroj za enega

Vrtalnik BT 121 je idealen za vrtanje različnih jam predvsem zaradi dveh posebnosti – z njim lahko rokuje en sam človek in tudi zaradi zavore QuickStop. Ta je vredna zlata, kar dobro vedo tisti, ki so že delali s podobnimi stroji brez te, hitre zavore in so imeli ob zapetju svedra pogosto velike težave, da so ga obdržali v rokah. Nekoč je zelo močan uporabnik tega stroja zaradi zapenjanja svedra v korenine sklopko preprosto odstranil. Posledice? Roke mu sicer ni zlomilo, a ima še danes, pet let po tej prigodi, težave zaradi nategnjene kite. Varnostne sklopke ne smete odstraniti v nobenem primeru!

uvodnastihl.jpg

Stihl sicer ponuja na trgu tudi vrtalni stroj BT 360, ki tehta 25,9 kilograma, z njim pa morata rokovati dve osebi. Vrtalnik BT 121 pa ni namenjen le občasnim opravilom, ampak ga uporabljajo številna podjetja, ki postavljajo ograje na ključ ali pa vrtajo kakršne koli druge luknje v zemljo. Je namreč dovolj močan, da se lahko z njim v zemljo izvrta ali izkoplje luknje do premera 200 milimetrov, če je pomešana s kamnom, pa je za večje luknje bolje uporabiti močnejši vrtalnik BT 360 ali celo vrtalnike, s katerimi so dodatno opremljeni manjši bagri.

Quickstop

BT 121 tehta le 9,4 kilograma, prostornina njegovega motorja je 30,8 cm³, njegova moč pa 1,3 kW (1,8 KS). Sveder se vrti do hitrosti 190 obratov na minuto.

br121tretja.jpg

Na prvi pogled stroj deluje nekoliko nerodno, vendar je daleč od tega. Stikalo za čok in pumpica za gorivo sta skrita na spodnji strani stroja, kar je nekoliko nenavadno, vendar ne moti in se temu uporabnik hitro privadi. Z BT 121 se z lahkoto izvrta vrtino v zemljo, stroja se tako rekoč ne čuti v rokah. Tudi hitra zavora je zelo učinkovita in takoj ustavi vrtenje. Pogrešati gre le možnost vzvratnega oziroma levega vrtenja, kar lahko pride prav, ko se sveder zatakne v korenine.

br121prva.jpg

Zavora svedra QuickStop je enostavna podaljšana palica, ki je vezana na sklopko motorja. Če sveder zapne ob karkoli v zemlji, kar povzroči obračanje celotnega vrtalnika, se ročica zapne ob telo delavca in v trenutku ustavi stroj. Zavoro se sprosti brez težav. Gre za zelo dober in preprost sistem, ki je nujen za delo z vrtalnikom, s katerim rokuje le ena oseba. Brez zavore bi namreč lahko prišlo do poškodb, saj je refleks uporabnika ob ustavitvi svedra prepočasen.

bt121druga.jpg

Oprema

Vrtalni stroj za vrtanje lukenj je specialni stroj, ki ga uporabljajo tudi profesionalci in uporabniku ob namenskih opravilih močno olajša delo. Stihl ima za ta stroj v ponudbi svedre s premerom 40 do 200 milimetrov, polže za sadilne jame s premerom 150 milimetrov in srčaste svedre za zemljo s premerom 260 milimetrov, lahko pa se ga opremi tudi s podaljškom svedra in vpenjalno glavo. S tem vrtalnim strojem se izjemno preprosto rokuje, zato ga lahko uporablja tako rekoč vsak odrasel moški.

Ročni sveder Fiskars

Podjetje Unicommerce iz Logatca zastopa programa Stihl in Fiskars (tudi Viking), ki je eden vodilnih proizvajalcev različnih orodij za delo na vrtu, sekir, različnih nožev in škarij ter celo gostinske opreme.

Ročni sveder Fiskars je za številne občasne potrebe odličen pripomoček. Take svedre je bilo mogoče v preteklosti dobiti pri kovačih, a ima Fiskarsov številne prednosti in rešitve. Nanj lahko namestimo različna rezila (100, 150 in 200 mm), zamenjava pa je zelo preprosta – rezila odvijemo in privijemo s ključem imbus. Privlačna rešitev je tudi označba globine vrtanja, zarisana na ročaju. Vrtanje s tem svedrom je preprosto in v zemlji, kjer ni korenin ali kamenja, tudi hitro in nenaporno. S svedrom lahko zvrtamo luknje za fižolovke, lahko pa si z njim pomagamo tudi pri postavljanju ograje, tako da luknjo zalijemo z zemeljsko vlažnim betonom ter vanjo namestimo steber za ograjo.

rocnavrtalkametraza.jpg

Gre skratka za stroja oziroma pripomočka, ki sta pri nekaterih delih tako rekoč nenadomestljiva.

Več na: http://unicommerce.si/