Različen proces proizvodnje

Keramične ploščice so narejene iz keramičnega materiala in gline, ki je bodisi rdeča bodisi bela, ploščice pa so žgane v peči. Večina keramičnih ploščic je prevlečena z glazuro, s katero jim dodajo vzorce in barve. Porcelanaste ploščice so izdelane iz porcelanaste gline z metodo stiskanja glinenega prahu, na koncu pa se v peči žgejo dlje od keramičnih pod visokim pritiskom na 1300 stopinjah Celzija. Ker so ploščice obeh vrst narejene iz naravnih surovin, so okolju prijazne.

keramicne_ploscice.jpg

Videz ploščic

Običajno imajo keramične in ploščice iz porcelana različno končno podobo, vzorce in barve. Keramične ploščice so po navadi običajno glazirane in okrašene z vzorci, medtem ko porcelanaste niso glazirane. Bele delce v keramičnih ploščicah zlahka opazite s prostim očesom, sekanci v porcelanu pa niso vidni, saj so ploščice enake barve po vsej površini. Porcelanaste ploščice so gostejše in bolj krhke na pogled, zaradi gostote in trdote pa so bolj trpežne in težje za rezanje ter vgradnjo od keramičnih.

Trpežnost

Ker je porcelan v peči žgan na kar dvakrat višji temperaturi od keramičnih ploščic, ni čudno, da je razlika v kakovosti in trpežnosti ploščic ogromna. Zato  so porcelanaste ploščice idealne za uporabo v mokrih in bolj prometnih predelih doma, saj se težje obrabijo − nasprotno pa je keramika porozna, hitreje razpoka, absorbira vlago in ni primerna za bolj prehodna območja.

porcelanaste_ploscice.jpg

Uporaba ploščic

Obe vrsti ploščic uporabljamo za oblaganje sten, stropov ali tal, z njimi pa lahko nadomestite tudi kuhinjske pulte. V kopalnici vsekakor ne smejo manjkati. Porcelanaste ploščice je mogoče uporabiti tako v bivalnih prostorih kot na prostem, medtem ko lahko keramične uporabljate le v zaprtih prostorih. Vse ploščice čistite z vodo in pH-nevtralnim čistilom brez nevarnih kemikalij.

Zaključek

Če potegnemo črto, je porcelan veliko boljša izbira od keramike. Če potrebujete ploščice za oblaganje terase ali balkona, izberite porcelanaste, ki težje razpokajo, lahko pa jih uporabljate tako za zasebne kot  za poslovne prostore. Obe vrsti ploščic imata edinstvene lastnosti, zato so očarljiv dekorativni element interjerja, obenem pa so prijazne do okolja.