Nove vloge

Lokalni kamini so vse bolj priljubljen vir ogrevanja. Nekoč so bili glavni vir, potem so imeli le estetsko vlogo in postali (žal le) arhitekturni ali dekorativni element, v zadnjem času pa spet dobivajo večjo in pomembnejšo funkcijo. Tudi zato morajo biti kamini kakovostno grajeni. Njihov izbor je zelo pester, danes pa večina kaminskih vložkov deluje na principu toplozračnega kamina. Ta je sestavljen iz kovinskega toplotno-tehničnega dela (že narejen vložek) z varovalnimi steklenimi vratci in iz "hladne obloge", ki je lahko marmor, granit, opeka, keramika in podobno. Toplozračni kamini so največkrat montažni (velikokrat montirani v enem dnevu) in nimajo akumulacije. Ogrevajo tako, da se hladen zrak, ki se zadržuje pri tleh, dovaja do vložka, kjer se segreje, skozi rešetko nad kuriščem pa se topel zrak odvaja v prostor. Obstajajo tudi modeli, pri katerih se lahko topel zrak razpelje v več prostorov.

Pri takem kaminu sta poleg kakovostnega vložka pomembna predvsem dva elementa – od notranjega prostora obvezno neodvisen dotok svežega zraka v kurišče ter dimnik. Vse drugo so le različne izvedbe.

Poglejmo si izkušnjo uporabnika, ki neizolirano hišo, zgrajeno iz materiala Ytong, ogreva s toplotno črpalko zrak-voda in lokalnim kaminom. "Poraba elektrike je bila kljub ogrevanju majhna. Če seštejemo razliko v zimskim mesecih, je to pomenilo le 300 evrov nad običajnimi stroški. S kombinacijo toplotne črpalke in kamina smo izjemno zadovoljni. Čez dan hišo ogreva toplotna črpalka, ko se vrnemo domov, pa v večjem mrazu zakurimo še kamin. V vsej zimi smo ob elektriki porabili približno pet metrov drv, kar pomeni približno 280 evrov stroškov. Vse to je za dvesto kvadratnih metrov veliko hišo brez dodatne izolacije res malo. Zunanje stene so zgrajene iz 40 centimetrov debelih blokov," je povedal.

dom300_kamini_4.jpg

Pregrevanje prostorov

Pri takem sistemu ogrevanja pa je treba opozoriti na možnost pregrevanja nekaterih prostorov. Do tega lahko pride tudi v prostorih z večjimi steklenimi površinami in talnim gretjem, ki se relativno počasi odziva. Nekateri vidijo rešitev v hitro odzivnih ogrevalnih zankah v stropnih površinah (mavčnih ploščah), verjetno pa je ena najboljših rešitev sistem Regain podjetja Remty, ki ima sistem toplozračnega ogrevanja v povezavi z rekuperatorjem. "Rekuperator sesa zrak iz umazanih prostorov, kot so kopalnica, sanitarije, utility in kletni prostori, nato pa odsesani zrak, vrne v napravo, ki ga po kanalih dovaja v čiste prostore. Ker je v obtoku nekoliko večja količina zraka, lahko z njo grejemo hišo, jo hladimo, razvlažujemo in pozimi vlažimo. Obtok nam tudi omogoča, da toplotno razbremenimo dnevno sobo, kadar na primer zakurimo kamin ali ko jo ogreje sonce, in tako toploto razpršimo po vsej hiši. Pri manjših hišah lahko talno gretje v čistih prostorih popolnoma opustimo in jo ogrevamo le s toplozračnim sistemom, pri večjih pa talno gretje ohranimo, da z njim vnesemo določeno energijo, zrak pa uporabimo samo za mikroregulacijo temperature," nam je pred časom povedal direktor podjetja Remty Stane Tomc.

Vse to veliko pove o uporabi kamina v dobro izoliranih stavbah. Pozorni bodite na to, da ne boste pregrevali prostorov, torej na racionalno kurjenje. Skratka nove hiše, novi sistemi ... Pa vendar. Kamini ostajajo taki, kot so bili, le da so zdaj še lepši in še bolj uporabni. (ak)