Zgradba je postavljena v kraju na severu Švedske, ki ga zaznamujejo ekološko kmetijstvo, lokalna proizvodnja kruha in sira ter še mnogo več. Zaradi načina gradnje hiša tudi v zimskem času, ko temperature ekstremno padejo, uravnava temperaturo v notranjosti doma, ne da bi bili mesečni računi za elektriko kaj višji. Nizkoenergijska hiša je sestavljena iz dveh ločenih konstrukcijskih okvirjev za stene s 45-centimetrsko izolacijo iz celuloze in za 60-centimetrsko izolacijo stropa oziroma strehe.

svedska_hisa_1.jpg

Energijsko varčno domovanje

V objekt so vgrajeni okolju prijazna izolacija, sistem električnega ožičenja brez halogena in lovilec sončnih žarkov. Izbrani prezračevalni sistem je priporočljiv za astmatike, medtem ko se hiša ogreva s solarno in drugimi obnovljivimi viri energije. Na južni strani so namreč nameščene sončne celice. Fasada stavbe je izdelana iz borovega lesa, ki je prebarvan tako, da je videti obledel, kot da bi hiša na tem mestu stala že mnogo let. Strop in streha pa sta narejena iz nagubanih kovinskih plošč (mešanica cinka in aluminija).

svedska_hisa_2.jpg

Skandinavski stil bivalnih prostorov

Območje glavnega vhoda je zastekljeno, da lahko dnevna svetloba seže skozi celo  zgradbo. Notranjost s skandinavskim nadihom je videti svetla, odprta, zračna in naravna − kuhinja, jedilnica in dnevni prostor so namreč povezani v odprt načrt. Prevladujočo belino v prostorih ublažijo hrastove talne obloge, stopnice in ne nazadnje lesen vrh kuhinjskega otoka, atraktiven pa je tudi kamin, dokončan z mavčno oblogo.