Pa ne le to, lahko si prislužite tudi bogate nagrade. Čakajo vas JUB-ov bon v vrednosti 1000 evrov za izdelavo ali obnovo fasade, dve tolažilni nagradi (svetovanje arhitekta z izdelavo barvne študije ter tehnično svetovanje za izdelavo fasade) in trije kuponi za Jubove izdelke v vrednosti po 40 evrov. Če se želite potegovati za nagrade – JUB-ov vrednostni bon v višini 1000 evrov in svetovanje arhitekta ter JUB-ove izdelke, pošljite fotografijo objekta, katerega fasadni sistem je starejši od 15 let, ali fotografijo svoje novogradnje brez fasade po klasični pošti na JUB kemična industrija, d.o.o., Dol pri Ljubljani 28, 1262 Dol pri Ljubljani, lahko pa tudi na e-naslov tk@jub.si. In dodajte pripis: »Za nagradno igro JUBIZOL«.

jub_kupon.jpg

V 279. številki Mojega doma, 20. junija 2012, bomo objavili rezultate in imena nagrajencev. Pošljite nam fotografije in si prislužite zanimive nagrade! Fasada je zrcalo hiše in lastnika, pa ne le to, je tudi njegova obleka in zaščita.

jub_obnovitveno_barvanje.jpg

Fasadne barve

Dež, rosa, sneg, UV-žarki, IR-sevanja vplivajo na fasadno površino in razgrajujejo sloj za slojem. Najbolj izpostavljen prvi sloj izgublja svoje lastnosti, kot so vodoodbojnost, barvitost, trdnost in stabilnost. Ko popusti prvi sloj, pride do prodiranja vlage v naslednjega, ki začne zaradi temperaturnih sprememb kazati znake delne oslabitve in manjše trdnosti. Kot posledico padca vodoodbojnosti velja izpostaviti s tem povezano zmanjšano toplotno izolativnost zunanjih sten. Prazne prostore v materialih napolni voda, ki ima veliko višjo toplotno prevodnost. Toplotni tok skozi takšno steno je veliko večji in hitrejši, kar se seveda pozna pri večjih stroških ogrevanja.

Fasadne površine tako potrebujejo ponovno zaščito pred vremenskimi vplivi, ki imajo uničujoče in škodljive posledice na kakovost fasadnega ovoja. Optimalno zaščito in ponovno vitalnost objekta lahko dosežemo s kvalitetnimi, podlagi in okolju primernimi fasadnimi barvami. Z izbrano barvo ali barvnim odtenkom dajemo objektu ustrezen estetski videz.

Ne glede na to, ali imamo opraviti s prvim ali obnovitvenim barvanjem zunanjih vertikalnih površin, moramo upoštevati številne dejavnike, ki vplivajo na izbor fasadne barve. Najpomembnejši so kakovost in vrsta podlage, stopnja izpostavljenosti fasadnih ploskev, mikroklimatski pogoji v bližnji okolici objekta in lokacija objekta. Pregled podlage naj med drugim vsebuje: ugotavljanje vpojnosti, trdnosti, oprijemljivosti posameznih že vgrajenih slojev in sledi morebitnih mikroorganizmov.

V primeru, da je fasadna površina okužena z algami, plesnimi ali lišaji, moramo opraviti predhodno sanacijo, ki vsebuje pranje fasade z vodo pod tlakom in dezinfekcijo površin z Algicidom, ki se uporablja izključno kot samostojno sredstvo za sanacijo, nikakor pa ne kot dodatek fasadnim barvam in drugim premazom. Naslednji nanos, to je osnovni premaz, lahko na površine, premazane z Algicidom, nanašamo šele, ko so povsem suhe – običajno je to 8 do 12 ur po zadnjem nanosu Algicida.

jub_sanacija_mikrorazpok.jpg

Osnovni premaz

Pred barvanjem s fasadno barvo nanesemo osnovni premaz ali primer. Osnovni premaz opravlja več funkcij, ki posledično spremenijo fizikalne in kemične lastnosti podlage ter omogočijo zadosten oprijem in sprijetost pobarvanih površin. Velja, da je vsak sistem toliko dober, kolikor je dober osnovni premaz, zato se pred barvanjem priporoča in zahteva sistemski osnovni premaz. JUB-ovi izdelki omogočajo predpripravo podlage z osnovnimi premazi, ki vsebujejo akrilna (Akril emulzija, Jukolprimer), silikatna (Silicateprimer) ali silikonska veziva (Silikoneprimer). Revitalprimer se uporablja za sanacijo lasasto razpokanih fasadnih površin in je s sintetičnimi mikrovlakni in finim kremenčevim peskom polnjen osnovni premaz, izdelan na bazi kalijevega vodnega stekla in akrilnih veziv.

jub_sanacija_vecjih_razpok_1.jpg

Izbira fasadne barve

Glavni parametri pri izbiri fasadne barve so: paroprepustnost, vodoodbojnost in oprijem na podlago. Barva ne sme biti zdravju škodljiva in mora biti ekološko sprejemljiva. Fasadne barve razvrščamo glede na vezivo, ki ga barva vsebuje, in pri tem ločimo barve na silikatnih (JUBOSILcolor silicate, REVITALcolor silicate), silikonskih (JUBOSILcolor silicone, REVITALcolor silicone, NANOXILcolor) in akrilnih vezivih (Acrylcolor, REVITALcolor AG) ter apnene barve (Bio apnena fasadna barva). Izbirate lahko med čistimi barvami in barvami z dodatki sintetičnih vlaken, ki nam omogočajo premoščanje lasastih razpok ter preprečujejo barvi, da na mestih debelejših nanosov razpoka. V JUB-ovem proizvodnem programu se mikroarmirane barve ločijo po predponi REVITALcolor.  Za betonske površine uporabimo specialne barve za beton – Takril in Elakril, ki premošča razpoke do 1,6 mm.

jub_sanacija_vecjih_razpok_2.jpg

Opomnik

Naredimo še hiter sklep ali neke vrste opomnik za obnovo fasadne barve:
– preverimo podlago; če nismo prepričani, pokličimo strokovnjaka,

– uporabljajmo preverjene sistemske rešitve,

– če imamo okužene fasadne površine, jih najprej operemo, nato dezinficiramo, nanesemo osnovni premaz in dvakrat prebarvamo s fasadno barvo,

– če imamo lasasto razpokane površine, uporabimo REVITALprimer in nato mikroarnirano barvo REVITALcolor,

– če imamo hrapave površine, uporabimo osnovni premaz in nato barvo tipa Revitalcolor,

– če želimo ohraniti paroprepustnost, uporabimo silikatne barve,

– za betonske površine uporabimo barve za beton (Takril in Elakril),

– barve ohranjajo toplotno izolativnost stene – varčujemo z energijo.

Obiščite nas na dnevu odprtih vrat, ki bo 9. junija 2012 med 9. in 12. uro v Jub Design Studiu v Dolu pri Ljubljani.