Stanje lesa

Preden se lotite barvanja, je treba ugotoviti, ali je bil les morda že predelan ali pa je povsem surov. Barva se bo namreč glede na to pri nanosu drugače obnašala. Sledijo priprava delovnega prostora, zaščita tal in izbira primernih oblačil. Da barvanja ne bo treba prekinjati, imejte ob sebi vse pripomočke. Ne pozabite tudi na zračenje prostora. Če boste delali v zaprtih prostorih, uporabljajte le izdelke na vodni osnovi.

Brušenje in čiščenje

V kolikor je površina lakirana, jo je treba pred nanosom dobro zbrusiti in nato temeljito očistiti, da prah med barvanjem ne bi ustvarjal motečih grudic. Surovega lesa se ne pere, ampak se ga očisti s krpo, navlaženo v alkoholu. Tudi če je bil les kupljen povsem surov, pred nanosom potrebuje fino brušenje. Odstranjevanje stare barve vam bo olajšal brusilni stroj za les. Če nimate svojega, si ga lahko tudi izposodite.

dom300_takbarvanjelesa_3.jpg

Barvanje

Za barvanje si omislite kakovosten čopič, ki za seboj ne bo puščal dlak. To delo oteži. Če so v lesu večje udrtine, si lahko pomagate s posebno izravnalno maso, s katero večje nepravilnosti prekrijte še pred barvanjem. Ko je les povsem suh, nanj nanesite prvi osnovni premaz, v katerem so insekticidi in fungicidi, ki ga bodo zaščitili pred škodljivci. Za zaščito lesa na prostem proizvajalci priporočajo premaze na bazi alkidnih, za zaščito lesa v prostorih pa premaze na bazi akrilnih smol.

dom300_takbarvanjelesa_2.jpg

Zelo pomembna je izbira kakovostne barve, saj si verjetno ne želite že v kratkem ponoviti dela, ki vzame kar nekaj energije. Kakovostne barve se poleg tega tudi manj porabi. Prednosti prekrivnih barv sta lep videz in dobra zaščita. Ko se odločate za barvanje s prekrivnimi barvami, les najprej zaščitite, potem pa ga premažite z ventilacijsko osnovno barvo. Ta je dokaj prožna in dopušča dihanje lesa, navadno pa je bela in izdelana na osnovi alkidnih smol ali na vodni osnovi. Tej sledi končni zaščitni sloj. Med nanosi ne pozabite obrusiti barve s finim brusnim papirjem granulacije od 180 do 200 – tako bo vaš les kakovostno prebarvan, potreba po osvežitvi nanosa pa potisnjena daleč v prihodnost.