Preventiva

Preventiva je boljša kot kurativa. In tudi v tem primeru je tako.

Električne naprave, kabli in vtičnice

Preverite, če so vse električne naprave brezhibne, še posebno pozorno preglejte vtikače in kable. Preverite, da z vtikači niste probremenili vtičnic. Uporabite razdelilnike. Imajo svetila ustrezne žarnice? Imate varovalke? Dela na električni napeljavi prepustite strokovnjakom. Mnogi požari namreč izbruhnejo ravno zaradi nepravilne napeljave. Naprave, ki se iskrijo, oddajajo nenavaden vonj ali se pregrevajo, zamenjajte. Kablov ne speljujte pod preprogami. Pazite, da se luči ne dotikajo posteljnine, zaves ali drugih tkanin. Pazljivo ravnajte z električnimi odejami. Ne pustite otrokom, da brez nadzora uporabljajo kuhinjske aparate. Nadzorujte vsak njihov projekt, ki zahteva uporabo električne naprave. Če imate otroke, vse vtikače, ki niso v vtičnici, zavarujte z varnostnimi plastičnimi pokrovi.

Prenosni grelniki

Veliko požarov se zgodi v zimskih mesecih, ko uporabljamo prenosne grelnike. Preden grelnik vključite, pozorno preberite navodila za uporabo. Nikoli ga ne postavite tako, da bi ga lahko prevrnila otrok ali vaš ljubljenček, ali preblizu postelje, revijam, tkaninam in drugim hitro gorljivim materialom. Oddaljeni naj bodo vsaj en meter.

Kuhinja

V kuhinji je polno možnosti za izbruh požara. Hrane na štedilniku ali v mikrovalnovni pečici nikoli ne pustite brez nadzora. Bisače, kuhinjske krpe in serviete odmaknite od štedilnika. Otroka imejte med kuhanjem vedno pod nadzorom. Ročaje posod odmaknite in preprečite, da bi jih po nerodnosti prekucnili. Nikoli ne imejte oblečenih širokih oblačil, ki bi se lahko med kuhanjem vnela.

modernstucco.jpg

Kamin

Kamin mora biti čist, vhod pa naj bo prekrit, tako da iskrice ne morejo poleteti iz njega. V njem lahko kurimo samo les – papir in drug materal nam lahko uide iz njega in vžge predmete v bližini. Ognja nikoli ne pustite brez nadzora in ga, preden greste spat ali zapustite hišo, vedno ugasnite. Enkrat na leto naj dimnik očisti dimnikar.

Cigarete

Cigarete so glavni vzrok požarov in smrti. Večina požarov izbruhne, ko ogorek pade iz pepelnika na kavč ali stol. Če kadite, to še posebno pazljivo počnite na oblazinjenem pohištvu. Nikoli ne kadite v postelji in vedno preverite, de je cigareta zares popolnoma ugasnjena, preden jo vržete proč.

Vžigalice in vžigalniki

Otroci nimajo kaj početi z vžigalicami ali vžigalniki. Hranite jih izven njihovega dosega. Vnetljive snovi, kot so bencin, kerozin in (nekatera) čistilna sredstva, hranite izven hiše in izven dosega otrok.

chunky_candle_2.jpg

Sveče

Sveče so priljubljena dekoracija, a so tudi potencialno nevarne. Če jih prižigate, jih imejte na mestu, ki ga otroci ali ljubljenčki ne bodo mogli doseči, in v primerni oddaljenosti od zaves in pohištva. Preden odidete spat, jih ugasnite. Svečnik mora biti iz negorljivega materiala in trden oziroma tak, da se ne prevrne. Sveče dobro umestite nanj. Ne pustite otrokom, da brez nadzora prižigajo sveče.

Prazniki

Ob praznikih se nevarnost požarov poveča, še predvsem ob božiču, ko postavimo jelko. Živo jelko zalivajte vsak dan. Električne luči, ovite okoli posušenega drevesa, so recept za nesrečo. Vse lučke vsako leto dobro preglejte. Če je kabel odrgnjen ali kako drugače poškodovan, jih zavrzite.

Dimni detektorji

Dimni detektorji preprečijo pol smrtnih primerov zaradi dima, zato jih le namestite - v vsako nadstopje in v vsako spalnico enega. Kupite takšne z litij-ionsko baterijo, ki zdrži deset let. Sicer pa jh vsako leto zamenjajte. Vsak mesec preverite delovanje detektorjev, otroke pa poučite o zvoku alarma in kaj ta pomeni. Ker se dim dviguje, alarme namestite na strop ali visoko na steno. Če se vključi alarm v bližini kuhinje med kuhanjem, iz njega ne dajajte baterij, sicer jih boste najverjetneje pozabili spet vložiti – raje odprite vrata in okna alli pa za ta mesta kupite manj občutljive detektorje oziroma takšne, ki zaznajo neobičajen dvig temperature. Če prenavljate dom ali gradite novega, razmislite o namestitvi škropilnega sistema. Pametna investicija je tudi alarm za zaznavanje ogljikovega monoksida.

heat_and_smoke_detector_90581.jpg

Gasilni aparat

Kupite gasilni aparat – vsaj enega za vsako nadstropje, kuhinjo (ta naj bo takšen, da gasi vse materiale), klet, garažo in delavnico. Hranite jih izven dosega otrok. Uporabite jih za gašenje manjših požarov, ob večjih pa pojdite iz hiše in takoj pokličite gasilce. Naučite se jih uporabljati. Aparat redno vzdržujte in preverjajte rok uporabe.

Otroci in požar

Otroci se poskušajo pred ognjem zaščititi tako, da se skrijejo, zato jih poučite o tem, kako se pred njim primerno zaščititi. Poučite jih, da si usta in nos zakrijejo z mokro brisačo ali drugo tkanino in med evakuacijo preprečijo vdihavanje nevarnega dima. Povejte jim, naj poskušajo ostati čim bliže tlom (dim se namreč dviga), naj preverijo, če so vrata (ne kljuka!), vroča - če so, naj jih nikar ne odpirajo, ampak poskušajo najti drug izhod. Če živite v večstanovanjskem bloku, jih podučite, naj sledijo oznakam za zasilni izhod. Pod nobenim pogojem naj ne gredo v dvigala! Nikoli naj se ne vračajo po ljubljenčke ali svoje najljubše stvari oziroma zato, da bi poklicali gasilce. Ko so na varnem, naj se nikar ne vračajo v gorečo zgradbo. Če njihova oblačila zajame ogenj, naj se ustavijo, vržejo na tla in povaljajo. Otroci naj spijo v pižami iz negorljivega materiala.

fire_extinguisher_use_sb.jpg

Protipožarne vaje

Otroci imajo protipižarne vaje v šoli, starši pa v službi. Zakaj jih torej ne bi imeli še doma? Ogenj namreč prestraši ljudi in lahko jih zajame panika. Če boste vadili različne scenarije, vaša družina ne bo izgubljala dragocenega časa v razmišljanju, kaj storiti. Izdelajte evakuacijski načrt za vsako sobo posebej. Preučite vsaj dve možni poti iz vsake sobe. Preverite, da pohištvo in drugi predmeti ne blokirajo vrat ali oken. Preverite, da se okna lepo odpirajo – zasušena barva je lahko odločilna. Če živite v večstanovanjski zgradbi, se poučite o evakuacijskih poteh.

Če živite v večnadstropni hiši, imetje pri roki tudi aluminijasto lestev, s pomočjo katere boste lahko v primeru požara pobegnili na plano. Ta naj bo v vsaki sobi, v kateri spi oseba, ki jo je zmožna uporabiti. Lestev mora biti dovolj dolga in imeti zadostno nosilnost, takšno, da bo zdržala težo najtežjega v družini. Vadite različne izhode v sili in se dogovorite za mesto srečanja po pobegu izpred ognjenih zubljev. Preverite načrt evakuacije. Vključite detektor dima in družinske člane obvestite, da gre za vajo. Preverite, če lahko vsi zapustijo hišo v treh minutah. Ne pozabite o evakuacijskih načrtih poučiti tudi varuške.

Ogljikov monoksid

Ogljikov monoksid je plin brez barve, vonja in okusa, ki se izoblikuje od nepravilnem kurnjenju lesa. Simptomi zastrupitve so občutek utrujenosti, glavobol, slabost in vrtoglavica. Prizadeti pogosto mislijo, da so zboleli. Če imajo tudi drugi člani enake probleme, bi lahko šlo za zastrupitev z monoksidom. Kupite in namestite detektorje v bližino spalnic. Sledite navodilom za namestitev in detektorje preverite. Če pri sebi zasledite opisane simptome ali pa se vključi alarm, takoj odidite iz hiše in pokličite 112. Ne vračajte se, dokler vam tega ne dovolijo gasilci.