Spremljajte porabo

Veste, katere naprave so najbolj "zaslužne" za tako visok račun za elektriko? Ne? Potem si sposodite ali kupite merilnik porabe in odkritje svoje največje potratneže. Morajo res vsi biti ves čas vključeni? Stroške elektrike lahko za skoraj 15 odstotkov zmanjšate že samo, če boste bolj pazljivi in aparate ugašali, kadar jih v resnici ne potrebujete. Določene modele je mogoče tudi sprogramirati, da se avtomatično ugasnejo.

luci.JPG

Zatemnjevalec svetil

Kupite zatemnjevalec luči. Zatemnitev žarnice za deset odstotkov več kot podvoji njeno življenjsko dobo.

Senzor gibanja

Zunanje luči in luči v prostorih, ki jih redko uporabljate (klet, soba za gosta ipd.) opremite s senzorjem gibanja. Tako luč ne bo gorela, če tam ne bo nikogar.

Termostat

S termostatom lahko na leto prihranite skoraj 200 evrov. Nastavite ga tako, da vam bo toplo oziroma hladno zgolj takrat, ko boste to zares potrebovali.

Armatura

Kupite kuhinjsko in kopalniško armaturo z manjšim pretokom vode.

dscf5637.JPG

Izolirajte grelnik

Na račun izolacije grelnika boste stroške elektrike znižali za okoli 9 odstotkov.

Ventilator

Če ne morete brez ventilatorja, kupite varčnega, kar dokazuje energijska nalepka. Pozimi vrtljaje obrnite v drugo smer, tako da bodo lopatice topel zrak s stropa odvajale navzdol in vas grele.

Preprečite prepih

Okna in vrata izolirajte z izolirnim trakom. Tako lahko stroške ogrevanja oziroma hlajenja zmanjšate tudi do 15 odstotkov.

Zavese

Na okna namestite zavese. Toplotne izgube bodo pozimi z njimi veliko manjše, poleti pa boste porabili manj energije za hlajenje.

ecobella_bella_star_full_curtain_set_c78355830d9749706298f99314aa8957.JPG

Predpražnik

S predpražnikom, ki ga postavite na zunanje površine (uporabite jih raje več), boste zmanjšali vnos umazanije in strupov v dom za četrtino.