Mehčanje vode

Začeli ste z mehčanjem vode in nadaljevali s čiščenjem kapnice.
Začeli smo s sistemi za mehčanje vode. Težave zaradi trde vode namreč lahko odpravimo na različne načine. Kalcijevega hidrogenkarbonata, ki se izlušči kot vodni kamen, sicer ni mogoče ločevati ali odstranjevati z mehansko filtracijo, so pa na voljo druge tehnologije za odpravljanje tovrstnih težav, kot so lokalni sistemi pred določenim porabnikom, na primer grelnikom, v katerem uporabljamo polifosfate.

Trda voda je problem. Kako ravnati v tem primeru? Aqua Kid je zanimiv izdelek, vendar z njim odpravimo težave samo na enem mestu ...

Tak izdelek namestimo pred lokalno napravo, s čimer preprečimo nalaganje vodnega kamna. To pa ne pomeni, da smo vodni kamen izločili, s tem le preprečimo njegovo nabiranje in dosežemo, da se izloča, kar lahko odpravi težavo s kamnom na enem mestu. Za ta problem lahko poskrbimo tudi na celotnem hišnem sistemu, tako da nam kalcijev karbonat ne povzroča težav na pipah ter v pralnem in pomivalnem stroju, skratka povsod. Namestimo sistem Aqualine, ki ga sestavlja več filtrov – z različnimi filtri se namreč odpravlja tudi druge težave, z mehanskim filtrom najprej ustavimo netopne mehanske delce v vodi, potem pa namestimo enega od sistemov za mehčanje ali nevtralizacijo vodnega kamna ali mehčalno napravo, s katero zmanjšamo vsebnost kalcijevega hidrogenkarbonata v vodi.

Trdoto vode merimo v nemških ali francoskih trdotnih stopinjah. S pomočjo ionske mehčalne naprave lahko na primer v Ljubljani, kjer je povprečna trdota vode 18 nemških stopinj, to zmanjšamo na želeno trdoto 5 nemških stopinj in vodo dejansko zmehčamo. Vsi drugi sistemi, med njimi tudi Aqua Kid, so namenjeni kondicioniranju ali nevtraliziranju vode. Trdota vode pred sistemom in za njim je na primer še vedno 18 nemških stopinj, vendar pa je kamen oziroma karbonat v vodi drugače stabiliziran, tako da se ne izloča na grelcih. Podobno velja za sistem Vulcan, ki je pulznofrekvenčni nevtralizator vodnega kamna. Če pa se želi odpraviti vodni kamen, tudi zaradi čiščenja, priporočamo uporabo ionske mehčalne naprave. Za pralni stroj ali grelnik zadošča, da stabiliziramo karbonat, če želimo prihraniti tudi pri pralnih praških, pa je smiselno uporabiti ionsko mehčalno napravo, s katero poskrbimo za mehkejšo vodo. Če imamo mehko vodo, porabimo manj praška.

Pitna voda

Kako pa je na splošno s čistočo vode? Ali apnenec ne škodi?

Ne, na splošno ne. Morda le zelo zelo posredno povzroča nastanek ledvičnih kamnov, čeprav je tudi to bolj posledica dehidracije, ne toliko trde vode. V vodi so lahko različni pesticidi, organska topila in stranski produkti kloriranja, kot so trihalometani, pa tudi klor nima prijetnega vonja in ni priporočljiv za telo. Tako nas pogosto pokličejo stranke, ki želijo očistiti klorirano vodo. V glavnem pa se ljudje odločajo za čiščenje na tistem področju, kjer imajo težave. Ali njihova voda smrdi, je močno klorirana ali pa stranke vodi ne zaupajo in iščejo rešitev v čistilnem sistemu. Ta namreč ne glede na to, kakšna je vstopna voda, zagotovi čisto vodo v sistemu in tudi v kozarcu.

Ali ponujate tudi posebne sisteme za pitno vodo?

Ti sistemi so praviloma nameščeni pred točko uporabe. Navadno jih namestimo na kuhinjski pult ali pod njega, na kuhinjsko korito pa pritrdimo posebno pipo, iz katere priteče voda, primerna za pitje. Stranka lahko izbere tudi pipo s trojnim iztokom, pri kateri je tretji iztok namenjen pitni vodi.

Kdaj je priporočljivo uporabiti sistem filtracije za pitno vodo?

Sistemov filtracije je več, uporaba pa je odvisna od težav, ki jih ima posamezen uporabnik, in seveda tudi od njegovih želja. Načeloma so najbolj uporabljani sistemi Aqua Kristal MP, ki jih tudi največ prodamo. Aquakristal je registrirana blagovna znamka našega podjetja, pod katero tržimo nekatere čistilne sisteme višje kakovosti, za katere veljajo posebne garancije, tridesetdnevna možnost vračila izdelka in drugo. V teh sistemih sta navadno dve kartuši, in sicer zaščitna mehanska kartuša ter glavni čistilni filter, ki odstrani klorove spojine, klor, pesticide, težke kovine, azbest in tudi nekatere parazite, ki jih klor ne uniči. Čistilnik pa iz vode ne odstranjuje soli in mineralov, se pravi, da vsebnost kalcija, magnezija in kalija ostaja nespremenjena. Ta sistem je najbolj sprejemljiv za širši krog uporabnikov.

Kako pa je z uporabo kapnice?

Navadno se deževnica zbira s strešnih površin, kjer izpira razne nečistoče. Te je smotrno odstraniti, preden pride voda v zbiralnik. Če listje, fin prah in druge nečistoče z deževnico pridejo v zbiralnik, se posedejo na dno rezervoarja in začno razpadati, posledica tega pa je razvoj mikroorganizmov. Indikatorji razkroja so kalnost, neprimeren vonj in okus vode. Deževnica prihaja z neba in da bi bila "nebeško" čista tudi v zbiralniku, je treba še pred končnim filtriranjem in dezinfekcijo deževnice upoštevati štiri osnovna pravila: filter pred vstopom v zbiralnik, mirni dotok na dnu cisterne, preliv s sifonom in plavajoči odjem. Filter pred vstopom je tristopenjski, nečistoče pa odtečejo v odtok. Voda teče med kaskadami s prve na drugo in nato tretjo stopnjo čiščenja. Zaradi specialne strukture in naklona filtrirne mreže se umazanija z mreže izteka v odtok. Filter se tako čisti sam in zahteva le malo vzdrževanja. Treba je tudi vedeti, da manjši delci, ki se ne prečistijo v vhodnem filtru, ustvarjajo usedlino na dnu zbiralnika. Zaradi umirjenega dotoka pri novih padavinah ta ostane na tleh, zato voda ni motna. Umirjen dotok zagotavlja dotok sveže vode in s tem kisika v spodnje plasti zbiralnika vode, s čimer se prepreči razvoj anaerobnih bakterij in voda ostaja sveža. Pri prelivu se zgledujemo po bazenih. Delci, ki so lažji od vode, na primer cvetni prah, počasi splavajo proti vodni površini. Strokovno izdelan 3p prelivni sifon s posebnimi vstopnimi odprtinami odplavlja plavajočo plast delcev, ki na površini ustvarjajo nekakšen film. Z rednim prelivanjem vode prek sifona se v zbiralniku doseže aktivnejša difuzija kisika na vodni površini. Z uporabo 3p sifona preprečujemo tudi razvoj anaerobnih pogojev v zbiralniku vode. 3p plavajoči odjem ves čas plava tik pod vodno gladino, kar dosežemo s plovcem. Sesalni koš, ki je od vodne gladine vedno oddaljen približno 20 centimetrov, zagotavlja odjem najbolj čiste in bistre vode iz zbiralnika.

Vodo je pri vstopu v objekt priporočljivo še dodatno prečistiti. Kje je najbolje postaviti filtre, pred hidrofor oziroma črpalko ali za njo?

»Za črpalko. Izbira filtra je odvisna od namena, za katerega bo deževnica uporabljena. Pri uporabi vode za straniščne kotličke, izpiralnike, pralni stroj in podobno priporočamo vgradnjo tristopenjskega filtrirnega sistema Triplex Pro ZK-I z ročnim izpustom na prvem filtru. Če so deževnica, zajetje ali studenec edini vir vode ter želimo čisto in mikrobiološko varno pitno vodo, je priporočljiva vgradnja kombiniranega filtrirnega in ultravijoličnega (UV) dezinfekcijskega sistema. Kompakten sistem filtracije in UV-dezinfekcije vode zagotavlja čisto in mikrobiološko varno pitno vodo. Plod raziskav in razvoja na področju kompaktnih sistemov za filtriranje in UV-dezinfekcijo vode za stanovanjske objekte, vikende, planinske koče in podobno sta sistema MESEC 209Q in MESEC 105Q. Osnova obeh je trojna filtracija, ki zagotavlja ustrezno filtriranje za optimalno UV-dezinfekcijo vode. Do okolja prijazna dezinfekcija brez kemikalij zagotavlja 99,99-odstotno uničenje vseh mikroorganizmov, vključno z E. coli, kriptosporidijem in Giardio.

Ali lahko strankam ponudiva univerzalen nasvet?

Univerzalnega nasveta ni. Najlaže pravilno svetujemo, če vemo, kakšne težave želi stranka rešiti. Marsikaj je odvisno od vodnega vira, torej od tega, ali gre za vodo iz javnega vodovoda, iz vrtine, za kapnico ... Pri zahtevnejših projektih pogledamo osnovne parametre vode ter preverimo njeno mikrobiologijo, saj imamo orodja, ki nam v eni minuti pokažejo, ali je voda oporečna ali ne. Bistvo je, da pravilno nameščen in uporabljan sistem zagotavlja varno in čisto vodo.

Ionizatorji vode

Prodajate pa tudi ionizatorje za proizvodnjo alkalne ionizirane vode. Kaj to pomeni?

Ionizatorje prodajamo že deset let in pokazali so se kot zelo zanimivi. Na tem področju še vedno veljajo nekateri tabuji, ki pa pospešeno izginjajo. Sodelujemo z različnimi ustanovami in posamezniki, ki preučujejo to vodo, predvsem v smislu njenega vpliva na zmožnost hidracije v človeškem telesu. Rezultati na tem področju so odlični.

Ste trgovsko in svetovalno podjetje ...

V zadnjih letih smo povečali svoje zmogljivosti, servisne prostore, skladišča in tudi proizvodni del, tako da lahko trgu ponudimo več izdelkov in višjo kakovost. Danes je v našem podjetju zaposlenih devet ljudi, imamo več zunanjih sodelavcev, pa tudi številne zunanje partnerje. Pred osemnajstimi leti smo bili eno prvih podjetij, ki se je ukvarjalo s kakovostjo vode. Svet drvi in voda se samo reciklira, zemlja nekaj lahko očisti, a vseh sestavin, ki jih danes vnašamo v vodo, ne more več. S filtrirnimi sistemi pomagamo naravi. Tu pa so še nekatera področja, ki zahtevajo predpripravo vode, kot so različni sistemi, ki zahtevajo demineralizirano vodo, vodo brez mineralov, ali sistemi filtracije pred ogrevalnimi črpalkami voda-voda, ki zahtevajo posebne filtre. Pripravljamo tudi posebne vode za različna medicinska področja, avtoklave in druge sisteme. Naša dejavnost pokriva izdelke in sisteme za hišno, komercialno in profesionalno uporabo.