Če boste hiško postavili pravilno in dobro zaščitili les, boste lahko v njej uživali zelo dolgo časa.

Postavitev vrtne hiške

Če nameravate hiško postaviti na vrtu, razmislite, za kaj jo boste uporabljali. Zelo prikladna je za shranjevanje vrtnega orodja in kosilnice, še posebno, če za to nimate dovolj prostora v garaži ali kleti. Poleg postavite pergolo in dobili boste pokrito mesto za posedanje zunaj tudi v dežju.

wooden_minimalist_gazebo_design_exterior.jpg

Če jo nameravate uporabljati skozi vse leto, jo zgradite iz debelejšega lesa in jo dodatno izolirajte (tako tla kot strop in stene). Tudi okna naj bodo dodatno izolirana, da vas pozimi v njej ne bo preveč zeblo oziroma da vam ne bo toplota (prehitro) uhajala iz prostora. Les dobro zaščitite pred vremenskimi vplivi, prebarvate pa ga lahko v poljubno barvo.

Tipi vrtnih hišic

Če imate na vrtu bazen, lahko hišico uporabite kot kabino in prostor za odlaganje pribora za vzdrževanje bazena. Hišica večjih dimenzij je lahko idealen kraj za družinska srečanja, shranjevanje vrtnega orodja, žara in meditacijo. Manjše vrtne hišice z veliko okni in naravne svetlobe, obdane z zelenjem, so idealen kraj za počitek in ali pa za sprostitev ob svoji najljubši knjigi.

Hišice za orodje in igro

Če je vaša garaža polna potrebščin, razmislite o nakupu vrtne hišice in vanjo pospravite orodje, cev za zalivanje, kosilnico in druge predmete, ki vam delajo gnečo. Male vrtne hiške so lahko zelo atraktivne. Imate otroke? Kupite jim vrtno hišico. Naj jo uporabljajo za igro.

flights_elm_2.jpg

Savna na lastnem vrtu

Obožujete savno, pa se vam marsikdaj ne da voziti do nje? Zgradite svojo. Savno lahko postavite v vrtni hišici iz smrekovega lesa, debelega vsaj sedem  centimetrov. Prostor mora biti velik najmanj štiri krat štiri metre, da se lahko vanj vgradite kabino za savno. Poskrbeti boste morali tudi za dobro izolacijo tal in strehe, da bodo toplotne izgube čim manjše.

Postavitev vrtne hišice

Hišico morate postaviti v skladu navodili in lokalnimi gradbenimi predpisi. Za manjše hiške najverjetneje ne boste potrebovali gradbenega dovoljenja. Če jo boste postavili v bližini sosedovega zemljišča, pa le preverite, kako je s predpisi, da ne boste imeli težav.

garden_house_philip.jpg

Priprava terena je odvisna od vrste tal. Humus morate odstraniti do zdravega čvrstega nosilnega sloja. Nato nanj nasujte gramoz in ga dobro zbijte skupaj. Nanj postavite betonsko ploščo. Debelina plošče je odvisna od teže hišice. Za vrtno hišico, večjo od tri krat tri metre, je priporočljiva debelina plošče deset centimetrov, za hišico velikosti pet krat pet metrov pa petnajst centimetrov.