Višje sorte odlično popestrijo nasade v okrasnih vrtovih. Čudovite so tudi v šopkih in uporabne za izdelavo cvetličnih aranžmajev za različne namene. Cvetove drobnocvetnih dalij (miniaturne pomponke) lahko posušite in po uporabnosti ne bodo prav nič zaostajali za posušenimi cvetovi vrtnic.

Sajenje in vzgoja dalij

Dalije odlično uspevajo tako v vrtovih, kot v okrasnih posodah. Za sajenje v okrasne posode so primerne predvsem nizke dalije.

•Lega: sončna
•Tla: humozna in odcedna

Pred sajenjem pripravite zemljo na gredici tako, da jo zmešate z Valentin gnojilom z dolgotrajnim delovanjem za balkonske rastline, ki bo 3 – 4 mesece skrbelo za preskrbljenost rastlin s potrebnimi hranili za bujno rast in lepo cvetenje. Gomolj nato posadite v gredico tako, da je ostanek lanskoletnega stebla obrnjen navzgor.

Odebeljene dele previdno in enakomerno razporedite v zemljo. V vsakem delčku je shranjena zaloga hranil, zato bi jih bilo škoda poškodovati. V primeru mraza jih pokrijte z Valentin agrokopreno.

Za sajenje v posode izberite večje posode. V lonec namestite vsaj 3 cm debelo plast drenaže (koščki lončevine ali glinopor), ki bo poskrbela, da voda v zemlji ne zastaja. Nato do polovice posode nasujte Valentin zemljo za lončnice, ki jo zmešajte z Valentin gnojilom z dolgotrajnim delovanjem za balkonske rastline. Gomolj nato postavite tako, da ostanek lanskoletnega stebla obrnjen navzgor. Čez gomolj nasujte zemljo. Bodite pozorni, da boste pustili dovolj visok rob, da ne bo težav ob zalivanju. Posajeni gomolj dobro zalijte. Posodo postavite na sonce ter redno zalivajte. Mesec dni po sajenju pričnite vodi za zalivanje dodajati Valentin gnojilo za cvetoče rastline.

dhalianotranja.jpg

Odcveteli cvetovi niso lepi, hkrati pa s tvorbo semena izčrpavajo rastlino in porabljajo hranila, ki bi jih lahko dobili novi popki, iz katerih bi se razvili novi cvetovi. Sproti odstranjujte odcvetele cvetove, da bodo dali prostor novim.

Dalije odlično teknejo tudi vrtnim polžem, zato rastline pozorno opazujete in po potrebi zaščitite.

Poskrbite, da bodo dalije odmaknjene od vročih sten in jim omogočite, da zrak okoli njih nemoteno kroži. Rastline bodo bolj zdrave, čvrste in vas bodo razveseljevale z zdravimi in barvitimi cvetovi. Jeseni, še pred mrazom, stebla porežite 20 – 30 cm nad gomolji, gomolje izkopljite, očistite in posušite ter pospravite v zračno in suho klet.

Cvetovi so čudoviti za poletne in jesenske šopke!

Skupine dalij

•kaktus dalije (visoke 75–100 cm),
•dekorativne dalije (visoke 100 cm),
•kroglaste ali “Ball” dalije (visoke 90 cm),
•pompon dalije (visoke 90 cm),
•večbarvne ali “Collarette” dalije (visoke 50 cm),
•mignon dalije (visoke 40–50 cm),
•nizke anemon dalije (visoke 35–40 cm),
•dalije za obrobke ali “Border” dalije (visoke 30–50 cm) in
•nizke dalije za sajenje v posode ali “Topmix” dalije (visoke 30 cm).

Več nasvetov poiščite na: http://www.semenarna.si