Povečajte varnost svojih najdražjih in samih sebe z nekaj preprostimi ukrepi, ki stanejo manj kot 30 evrov ali pa v nekaterih primerih celo nič.

Padci

Padci doma so pogosti, še posebno v kopalnici. Zato v kad in na tla pred njo položite nedrsečo oblogo, na steno pa pritrdite držalo. Ko greste po stopnicah, vedno prižgite luč. Primite se za držala in spodite ljubljenčke, če se vam motajo med nogami. Če ste premajhni, da bi nekaj dosegli, ne stopajte na stol ali pručko, ampak si vzemite lestev.

carbon_monoxide_detector_434x282.jpg

Zastrupitev

Vse strupe, čistila, zdravila in druge nevarne snovi hranite izven dosega otrok. Vsa čistila hranite v originalni embalaži in jih ne mešajte med sabo. Še bolje je, če čistilo izdelate sami iz kisa in vode. Zdravila jemljite v skladu z navodili. Kupite in namestite detektorje za ogljikov monoksid. Če kdo pade v nezavest, ima težave z dihanjem, doživi napad ali pa sumite, da se je zastrupil, takoj pokličite reševalno službo.

Ogenj

Omislite si domači gasilni aparat. Namestite detektorje za dim. Redno preverjajte, če baterije še delujejo. Če živite v večnadstropni hiši, imetje pri roki tudi lestev, po kateri boste lahko v primeru požara pobegnili na plano, in izdelajte evakuacijski načrt. Nikoli ne odidite izpred štedilnika, če kaj kuhate ali cvrete. Grelniki naj bodo vsaj meter oddaljeni od vseh vnetljivih predmetov. Če zapustite sobo ali greste spat, jih ugasnite. Če kadite, kadite zunaj in preden izpraznite pepelnik, vanj nalijte vodo. Vžigalice in vžigalnike hranite izven dosega otrok. Če zapustite sobo ali odidete spat, ugasnite sveče in ogenj v kaminu. Če sebi ali otroku napravite penečo kopel, preverite temperaturo vode, preden se podate vanjo.

interior_hall_interior_with_a_fireplace_009434.jpg

Dušenje ali davljenje

Ko jeste, sedite. Enako zahtevajte od vseh družinskih članov. Če gre predmet skozi tulec straniščnega papirja, obstaja nevarnost, da se lahko otrok z njim zaduši. Takšne predmete hranite izven dosega najmlajših. V otrokovo zibko ne dajajte blazin, dud ali igrač. Vrvi ob zavesah zavežite tako visoko, da jih otroci ne bodo mogli doseči ali pa jih odrežite. Hrano narežite na majhne koščke. Jejte počasi in z užitkom.

keep_your_home_safe.jpg

Utapljanje

Poletje je čas vodnih radosti. Vedno imejte otroka na očeh, kadar se giblje ob vodni površini. Ograjo ob bazenu zaklepajte. Večja vedra z vodo in napihljive otroške bazene spraznite in jih postavite na glavo. Bazen prekrijte s kakovostno ponjavo.