Letos so znana oblikovalska imena opremila 500 kvadratnih metrov veliko stanovanje v dveh nadstropjih v eni izmed stolpnic na prestižnem Upper West Sideu v New Yorku, ki se ponaša tudi s skoraj 280 kvadratnih metrov terase.

Predsoba

Predsobo je oblikoval Bryant Keller. Živo rdečo barvo je uporabil, ker prostor dobi zelo malo naravne svetlobe. Izbral je živalski motiv. Na stenah so nalepljene zebre, okrasna blazina ima tigrasti potisk, na mizi pa sta porcelanasti figurici v obliki slona in opice. Starinska klop je okrašena s cvetličnimi vzorci. Mala starinska mizica je iz leta 1820 in je zgoraj poslikana.

soba2.jpg

Kuhinja

Rdeča barva se nadaljuje v kuhinjo, ki sta jo zasnovala Robert Schwartz in Karen Williams. V osnovi je bila ta majhna in ločena od zajrtkovalnice, zato sta se jo odločila odpreti. Nad kuhinjski otok, na katerem je tudi štedilnik, sta namestila starinsko držalo za posode, nanj pa pritrdila tudi dve luči. Rdeče barve je tudi pečica – ta je umeščena v svetleče belo omaro. Hladilnik in hladilnik za vino sta na drugi stran kuhinje, ob zajrtkovalnici, vgrajena v omaro iz nerjavnega jekla z marmornim pultom.

soba3.jpg

Miza v zajrtkovalnici je iz kremenjaka. Nad njo visi starinski lestenec iz muranskega stekla. Ob steni je omara iz orehovine. Nad njo je na steni obešena fotografija Davida Drebina Girl in the Red Dress. Posodo lahko pomivate z razgledom na newyorške nebotičnike. Pomivalno korito je iz niklja. Tla v kuhinji in zajrtkovalnici so iz hrastovine.

Terasa

Iz kuhinje pridemo na teraso. Zanjo so poskrbeli Gunn Landscape Architecture in Vert Gardens. Po terasi so "posejane" odmrle veje, kar daje celotnemu urbanemu okolju zelo zanimiv kontrast. Seveda je tudi veliko zelenja. Nekaj stopnic nad teraso je urejen bazen. Čudovito!

soba8.jpg

Galerija

Zeleno-sivo-rumeno sobo, iz katere pridemo v jedilnico in dnevno sobo, je oblikoval Thom Filicia.

Jedilnica

Vijolično-zelena jedilnica je delo Todda Alexandra Romana.

Dnevna soba

Brian McCarthy, David Kleinberg in Bunny Williams so poskrbeli za dnevno sobo. V njej se prepletajo starinski in moderni kosi pohištva (iz 20. stoletja), stene pa so oblikovalci okrasili z modernimi umetninami, da bi pritegnili pozornost k visokim stropom. Nad kavčem visi tapiserija Le Corbusiera.

soba13.jpg

Domača pisarna

Domačo pisarno si je zamislila oblikovalka Raji Radhakrishnan. Vsak kos opreme nosi svojo zgodbo, a se med seboj tudi odlično dopolnjujejo. Nad kamin je "nalepila" fotografijo, ki jo je posnela v versajski kapelici. Na levi strani je vpadljiva rdeča cikcakasta miza.

Soba za moške

V tako imenovani sobi za moške, ki jo je zasnoval David Scott, je pisalna miza kralja Jurija VII. Postavljena je na preprogo z zebrastim vzorcem v indigo modri barvi. Police so iz brona in stekla.

soba17.jpg

Čitalnica

Zelena čitalnica je nastala po zamisli Jamiea Drakea. Nad kavčem je obešena slika Andyja Harperja. Stol in kavč sta izdelana po naročilu, navdih zanju pa je oblikovalec dobil pri pariškem oblikovalskem podjetju Maison Jansen.

Otroška soba

Otroško sobo je oblikovala Zoya Bograd, navdih zanjo pa je dobila pri švedski baronesi. Ogledalo je iz muranskega stekla. Na stene je oblikovalka nanesla tudi bleščice; vsega skupaj jih je v sobi kar petsto.

soba20.jpg

Počivalnica

Počivalnica po zabavi je delo Lynne Scalo. Preproste bele stene poskrbijo za umirjeno vzdušje. Nad kovinsko sivim kavčem sta obešeni portretni fotografiji avtorja Normana Seeffa: Andy Warhol in Steve Jobs.

Spalnica

Za spalnico je poskrbela Alexa Hampton. Poigrala se je z moderno arhitekturo in urbanim razgledom in ustvarila njeno popolno nasprotje. Ženstveno pregrinjalo in blazine, zavese ter špansko steno je ublažila z možatimi dodatki, kot sta rjava pisalna miza in stol.

soba22.jpg

Soba v zgornjem nadstropju

Sobo v zgornjem nadstropju v barvah dragih kamnov je oblikoval Brian del Toro. Na mizico v kotu je postavil črnobelo fotografijo svojega očeta. Oprema sobe je mešanica klasičnega pohištva in pohištva iz sredine prejšnjega stoletja. Naslanjača sta iz leta 1960, prihajata pa iz Italije.

Še več fotografij tega izjemno opremljenega stanovanja pa si lahko ogledate v naši fotogaleriji.